Sinkgraven helpt SC Heerenveen aan zege in Alkmaar

Alex Pastoor heeft zijn tweede duel als stand-in voor Marco van Basten verloren. SC Heerenveen had in Alkmaar genoeg aan een doelpunt in de eerste helft (0-1).

De naam Van Basten zong zaterdag rond in Alkmaar. Niet alleen omdat zijn toekomst als trainer van AZ ongewis is gezien zijn absentie door hartkloppingen. In de 88ste minuut klonk er een applaus als steunbetuiging. Maar ook omdat SC Heerenveen op bezoek was, de ploeg die vorig jaar onder leiding stond van de oud-international.

De belangrijke krachten die Van Basten toen tot zijn beschikking had – onder anderen Hakim Ziyech en topscorer Alfred Finnbogason – zijn er niet meer voor diens opvolger Dwight Lodeweges.

In Alkmaar bleken die aderlatingen geen consequenties te hebben voor het resultaat, dat gezien de historie minder verrassend was. AZ verloor afgelopen seizoen met 1-5 thuis van SC Heerenveen. In 2010 verlieten de Friezen in de competitie voor het laatst Alkmaar met lege handen.

Dit keer was de oogst drie punten, en daardoor voorlopig een tweede plaats. Mark Uth, in het vorig duel nog de grote man bij SC Heerenveen, bewees daarbij wederom zijn waarde voor de Friezen. Na een individuele actie van de Duitse spits kwam de bal voor de voeten van Daley Sinkgraven (op foto boven met AZ-speler Muamer Tankovic). De middenvelder passeerde vervolgens keeper Sergio Rochet. De voorsprong kwam SC Heerenveen toe gezien het aantal kansen.

In de tweede helft toonde AZ beduidend meer offensieve slagkracht. Robert Mühren, die mede door de blessure van Steven Berghuis voor het eerst aan de aftrap kwam voor AZ, kreeg kansen. Bovendien werd tevergeefs een strafschop geclaimd na een valpartij van Derrick Luckassen.

Alle Alkmaarse inspanningen ten spijt, een succes bleef uit als resultaat. Daardoor verloor Alex Pastoor na de zege bij FC Dordrecht (1-3) zijn tweede wedstrijd als interim-trainer bij AZ. De vraag is of de oud-speler van SC Heerenveen een herkansing krijgt als (tijdelijke) vervanger van Van Basten.