Siem de Jong doet Ajax pijn en houdt titeldroom PSV in leven

Met dank aan invaller Siem de Jong mag PSV blijven dromen van een derde landstitel op rij. Uitgerekend de ex-speler van Ajax bezorgde de Eindhovenaren een punt in de Eredivisie-kraker in Amsterdam: 1-1.

De wedstrijd in De Arena begon dramatisch voor Ajax. Al in de eerste minuut greep Kasper Dolberg naar zijn bovenbeen na een knietje van de weer fitte Andrés Guardado. Diezelfde Guardado kegelde niet veel later Anwar El Ghazi omver. Omdat El Ghazi na een behandeling niet meer terugkeerde op het veld, werd niet Dolberg maar de rechtsbuiten vervangen door Mateo Cassierra. Een paar minuten later moest ook Dolberg het veld noodgedwongen ruimen. Vaclav Cerny verving hem.

PSV was ongetwijfeld niet ongelukkig met het uitvallen van de twee Ajax-aanvallers, maar ook zonder Dolberg en El Ghazi kwamen de Eindhovenaren er geen moment aan te pas in Amsterdam. Mede omdat Daniel Schwaab en Guardado in balbezit erg ongelukkig speelden, was Ajax heer en meester. Toch was de eerste grote kans voor PSV. Luuk de Jong kopte volledig vrijstaand in de handen van keeper André Onana.

Een knietje van Andrés Guardado zorgde ervoor dat Kasper Dolberg zich in De Arena al snel moest laten wisselen.

Omdat prima kansen voor Davinson Sánchez, Amin Younes en Cassierra (twee keer) geen doelpunten opleverden, zochten beide ploegen met de brilstand de kleedkamers op. Die 0-0 bleef in de tweede helft niet lang op het scorebord staan. Al na drie minuten stapte Cassierra over een pass van Younes heen, waardoor de door Guardado vrijgelaten uitblinker Davy Klaassen alle ruimte had om uit te halen. De pegel van de Ajax-aanvoerder draaide fraai in de kruising achter de kansloze PSV-goalie Jeroen Zoet.

Het Ajax-doelpunt was voor PSV reden om een tandje bij te schakelen. Davy Pröpper kreeg een enorme kopkans na een goede voorzet van Gastón Pereiro, terwijl Onana de 1-1 voorkwam na een knappe omhaal van Luuk de Jong. Trainer Phillip Cocu had op dat moment Siem de Jong, die werd uitgefloten door een deel van het Ajax-publiek, al ingebracht voor de teleurstellende Guardado.

Davy Klaassen viert feest na zijn prachtige doelpunt in de topper tegen PSV.

In de 63ste minuut dacht Cassierra de 2-0 te maken, maar het doelpunt van de spits werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. PSV had op zijn beurt moeite met het creëren van kansen. De 1-1 van Siem de Jong kwam tien minuten voor tijd dan ook uit het niets. De ex-Ajacied was Klaassen met een slimme loopactie te snel af en rondde keurig af na een prachtige pass van Pereiro.

Ajax mocht uiteindelijk van geluk spreken dat het uiteindelijk met een 1-1 gelijkspel van het veld stapte. Vier minuten na de treffer van Siem de Jong ging PSV met drie spelers op één verdediger van Ajax af, maar omdat Bart Ramselaar slecht passte leverde de counter geen doelpunt op.

Feyenoord is de winnaar van het weekend door de remise tussen Ajax en PSV. De Rotterdammers hebben 42 punten verzameld in de eerste seizoenshelft, vijf meer dan nummer twee Ajax en acht meer dan nummer drie PSV.