Ajax-PSV: kraker vol contrasten

Reacties

De eerste seizoenshelft in de Eredivisie wordt zondag afgesloten met de kraker Ajax-PSV. VI maakte een technische analyse en zette in samenwerking met Opta Sports enkele opvallende statistieken op een rij.

Ajax-PSV: kraker vol contrasten

• Hoezeer PSV ook dolend is, in de missie van defensieve stabiliteit is de club geslaagd. Ten opzichte van vorig seizoen heeft de landskampioen na zestien duels liefst tien doelpunten minder geïncasseerd. Jeroen Zoet is bovendien de minst gepasseerde doelman van Nederland.

• Ajax onderneemt veruit de meeste dribbels in de Eredivisie: 471. PSV is de nummer twee met 350. De individuele koploper in Eindhoven is Gastón Pereiro, met 49 dribbels. Ajax heeft vier spelers die dat aantal halen of overstijgen: Amin Younes, Bertrand Traoré, Hakim Ziyech en Kasper Dolberg.

• PSV geeft vanuit open spel veel meer voorzetten dit seizoen (21,8) dan in de vorige jaargang (18,4). De ploeg zoekt dus nog nadrukkelijker naar Luuk de Jong, die meer dan ooit tevoren met zijn hoofd doelpogingen onderneemt (2,2 per negentig minuten), maar daar gemiddeld maar één keer per 17,5 keer succesvol mee is. Vorig jaar lag dit op minder dan 1 op 5.

• Bij Ajax bestaat de topvijf van spelers die dit seizoen gemiddeld het meest in balbezit komen uit Lasse Schöne, Joel Veltman, Davinson Sánchez, Daley Sinkgraven en Ziyech, ofwel de backs, een centrale verdediger en twee middenvelders. Bij PSV zijn dat Schwaab, Guardado, Arias, Moreno en Brenet. PSV heeft veelvuldig de bal, maar te vaak bij de defensieve spelers.

• Davy Klaassen komt per wedstrijd het meest van alle middenvelders van Ajax en PSV in het strafschopgebied van de tegenstander (3,7). Bart Ramselaar volgt met 3,4, terwijl Davy Pröpper 2,3 keer per negentig minuten de bal krijgt in de zestien van de opponent.

• Joël Veltman gaat gemiddeld per wedstrijd meer duels aan (13 - 9,4) en wint er meer (67 procent - 55 procent) dan Santiago Arias. De PSV-rechtsback is op zijn beurt aanvallender meer aanwezig. Arias geeft meer dan twee keer zoveel voorzetten per wedstrijd (4,4 - 1,9) en komt vaker aan de bal in het vijandelijke strafschopgebied (2,1 - 0,7).

• André Onana moet aanzienlijk vaker in actie komen dan Jeroen Zoet. De Ajax-doelman krijgt gemiddeld 3,2 pogingen per wedstrijd te verwerken, terwijl de PSV-keeper slechts 1,7 keer in actie hoeft te komen.

• De cijfers van Ajax'nieuwe linksback Daley Sinkgraven zijn beduidend beter dan die van PSV'er Jetro Willems. Zo wordt Sinkgraven meer gevonden (85,3 - 78,7), komt hij vaker in het strafschopgebied van de tegenpartij (2,6 - 1,2), creëert hij opvallend genoeg net zo vaak een kans uit open spel (1,2) en heeft hij veel meer tackles (3,2 - 1,7), duels (14,2 - 7,7 en onderscheppingen (3,4 - 0,8) dan Willems.

• Kasper Dolberg maakt ten opzichte van collega-spits Luuk de Jong meer dribbels (4,2 - 0,6) en gaat vooral over de grond duels aan (11,5 - 4,7), terwijl de PSV-aanvoerder bijna alles door de lucht uitvecht (10,4 - 2,8). De Jong heeft meer balcontacten dan Dolberg (48,8 - 43,0), ook in het vijandelijke strafschopgebied (9,8 - 6,3).

Lees in de nieuwe VI of op VI Premium een uitgebreide analyse van Ajax en PSV, de topploegen die elkaar zondag om 16.45 uur in Amsterdam ontmoeten.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.