Ajax kan einde maken aan fraaie serie uitduels PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Met de topper tussen Ajax en PSV wordt het Eredivisie-jaar 2016 zondag afgesloten.

Ajax kan einde maken aan fraaie serie uitduels PSV
Speelronde: 17
Aftrap: zondag 18 december, 16.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

• Ajax en PSV stonden zestig keer eerder in competitieverband tegenover elkaar in Amsterdam, 31 keer won Ajax (G8, V21). De laatste keer dat PSV in de Eredivisie drie keer op rij in De Arena won was in december 2002 (toen vier opeenvolgende zeges).

• Ajax is samen met Roda JC Kerkrade de enige Eredivisie-club die dit seizoen nog geen invaller zag scoren.

• Anwar El Ghazi was direct betrokken bij vier doelpunten in zijn vier Eredivisie-duels met PSV (drie goals, één assist), daarmee is de Eindhovense club zijn favoriete tegenstander.

• Nu Ajax en PSV elkaar zo vlak voor de winterstop treffen in Amsterdam, gaan de gedachten terug naar 1996. Ook toen stonden de ploegen in de laatste wedstrijd, op 22 december, tegenover elkaar (0-2). Toen kreeg Marcio Santos als invaller aan de kant van de thuisploeg een rode kaart. De Braziliaanse verdediger mocht na precies negentien seconden inrukken. Dit is nog altijd de snelste rode kaart voor een speler ooit in de Eredivisie.

• Van alle spelers met minimaal honderd Eredivisie-duels verloor Joël Veltman in verhouding het minst vaak (7,5 procent, acht van de 106 wedstrijden), hij verloor echter van geen ploeg vaker dan van PSV (twee keer, net als tegen Vitesse).

• PSV veroverde in 2016 79 punten in de Eredivisie en kan alleen nog bijgehaald worden door Ajax (77 punten) als de ploeg met de meeste punten dit kalenderjaar.

• PSV verloor al 21 Eredivisie-wedstrijden buitenshuis niet, de één-na-langste reeks in de clubhistorie (23 op rij in 2005) en de twee-na-langste reeks ooit (na Ajax in 1995, 25 op rij). Alleen Feyenoord in 1992 (zes) incasseerde minder uitdoelpunten in een kalenderjaar in de Eredivisie dan PSV in 2016 tot nu toe (zeven).

• PSV verloor sinds 1977 slechts één keer de laatste Eredivisie-wedstrijd van een kalenderjaar (W29, G9; in 2004 werd er met 0-2 van Roda JC verloren).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.