Showtime voor 'Galiciër' Guidetti tegen Real Madrid

Reacties

Tijdens de 21ste speelronde van de Primera División gaat Real Madrid op bezoek bij Celta de Vigo, de club die de koploper van Spanje laatst nog uitschakelde in het Spaanse bekertoernooi. VI-redacteur Tim Vos over Celta-spits John Guidetti, die de harten in Vigo heeft veroverd zoals als hij dat ooit in De Kuip heeft.

Showtime voor 'Galiciër' Guidetti tegen Real Madrid

Mooi was het doelpunt niet – het kwam zelfs niet eens op zijn naam – maar Guidetti vierde het alsof hij zojuist eigenhandig de hele defensie van Real Madrid aan gort had gespeeld. In werkelijkheid had de Zweedse spits mazzel dat zijn schot via doelman Kiko Casilla en de mee teruggelopen Danilo alsnog tot goal werd gepromoveerd. Niemand in Balaídos die er om maalde, want na de bekerstunt van vorig seizoen tegen Atlético Madrid schakelde Celta met Real nu opnieuw een Madrilaanse grootmacht uit in de jacht op de Copa del Rey.

Na afloop stond Guidetti te stralen. 'Moet je dit zien', zei hij terwijl Estádio Balaídos feestte. In een kolkend stadion is de 24-jarige spits uit Stockholm in zijn element. Dat weten ze in Rotterdam maar al te goed en ook in Galicië is Super Guidetti inmiddels een fenomeen. Als geen ander weet hij de harten van de lokale fan te veroveren. Hoe Guidetti zich voelde, werd hem gevraagd nadat Celta in het heenduel al met 2-1 had gewonnen van Real. 'Goed, maar het is wel koud in Madrid.' Toen de journalist antwoordde dat hij een Zweed is (en dus wel wat gewend is), sprak Guidetti de in Vigo en omstreken nu al legendarische woorden: 'Nee, ik ben een Galiciër.'

Ja, ook in Vigo is Guidetti immens populair. Niet in het minst door zijn schitterende doelpunt tegen Atlético Madrid waarmee hij vorig jaar Celta ook al naar de halve finale van het Copa del Rey-toernooi schoot. Hoewel dat doelpunt wél van grote schoonheid was, ging het na afloop toen ook al over zijn televisieoptreden. In gebrekkig Spaans stond Guidetti de verslaggeefster te woord. Verder dan 'Muy bien', 'Super-Guidetti, yes' en 'Fiesta in de changing room', kwam hij niet. De spits verontschuldigde zich voor zijn gebrekkige beheersing van de Spaanse taal, maar Spaanse media spraken van het Interview van het Jaar. Het was pas eind januari.

Guidetti mag door zijn ongeremde enthousiasme en aanstekelijke levensvreugde ook in Vigo zijn uitgegroeid tot cultheld en publiekslieveling, toch is de Zweedse spits niet altijd zeker van een basisplaats. Sterker, vorig seizoen deed trainer Eduardo Berizzo aanvankelijk zelden een beroep op de transfervrij van Manchester City overgekomen spits. Na een indrukwekkend optreden in La Liga tegen Levante en vijf goals in het Spaanse bekertoernooi, kon de Argentijnse coach echter niet meer om de Zweed heen. Zijn productie stokte uiteindelijk op twaalf goals, waardoor er afgelopen zomer geruchten waren over een transfer. Guidetti bleef.    

En dus moet De Koninklijke zondagavond opnieuw rekening houden met het gesleur van de altijd hardwerkende spits, ditmaal met als missie de koppositie in de Primera División te verstevigen. Met sterspeler Iago Aspas en Giuseppe Rossi is de concurrentie groot, maar Berizzo weet wat hij aan de Zweed heeft. 'Hij speelde slim, weet wat er wordt gevraagd en hield met zijn duelkracht twee verdedigers bezig. Hij gaf ons ruimte om te ademen', roemde Berizzo de kwaliteiten van de 'Galiciër' al eens. De verdedigers van Real kunnen hun borst natmaken. Als Super Guidetti het op zijn heupen krijgt, is het showtime in Balaídos.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.