Shaqiri helpt Zwitsers met hattrick naar laatste zestien

Zwitserland heeft zich door een 3-0 zege op Honduras geplaatst voor de achtste finale van het WK. Xherdan Shaqiri nam de ploeg van Ottmar Hitzfeld bij de hand met drie treffers. Nu wacht voor de Zwitsers een ontmoeting met het Argentinië van Lionel Messi.

Zwitserland had in poule E het eerste duel met Ecuador in blessuretijd beslist (2-1 zege), maar verloor tegen Frankrijk het tweede duel ruim (5-2). Daarom was winst op het nog puntloze Honduras noodzakelijk en moest er gehoopt worden dat Ecuador niet zou zorgen voor een stunt tegen de Fransen.

Xherdan Shaqiri wordt bejubeld.

De bedoelingen waren daarom in het snikhete Manaus vanaf de aftrap duidelijk. Al na twee minuten had Shaqiri (foto) op aangeven van Josip Drmic de score moeten openen. Van dichtbij schoot hij de bal tegen doelman Noel Valladares aan. Die misser maakte de aanvaller van Bayern München snel goed. De manier waarop was schitterend. Met precies zes minuten op de klok verraste hij Valladares met een afstandsknal.

De voorsprong was voor de ploeg van Hitzfeld het teken om de verdedigende stellingen in te nemen en op de counter te loeren. Het balbezit was daarom voor Honduras, maar nog voor rust werd het 0-2. Shaqiri kon eenvoudig binnenschuiven nadat hij het eindstation was van een vliegensvlugge en uiterst effectieve aanval. Zo maakte de aanvaller direct een einde aan de kritiek die er in eigen land was op zijn spel in Brazilië.

Na rust liet Zwitserland wederom het initiatief aan Honduras. Jerry Bengtson had de spanning moeten terugbrengen, maar hielp een grote kans om zeep. Honduras had vervolgens een strafschop verdiend toen Johan Djourou invaller Jerry Palacios, die de geblesseerd geraakte enige doelpuntenmaker van dit toernooi bij Honduras (Carlo Costly) al voor rust was komen aflossen, omver hielp. Scheidsrechter Néstor Pitana uit Argentinië bleek doof voor de penaltyclaims.

Shaqiri, die eerder al een grote kans kreeg om zijn hattrick te completeren, zorgde voor het sluitstuk. Hij raakte de bal slecht, maar promoveerde de voorzet van Drmic toch tot een assist. Daar bleef het bij omdat doelman Diego Benaglio Bengtson een eretreffer niet gunde.

Hitzfeld
Honduras besluit poule E dus met nul punten, terwijl Zwitserland de taak wacht om Messi dinsdag in São Paulo in toom te houden. Frankrijk werd met zeven punten, tegen Ecuador werd het 0-0, groepswinnaar. Voor Hitzfeld betekent de zege dat zijn trainersloopbaan nog wat wordt verlengd: het WK is zijn laatste kunstje.

Direct analyses van alle WK-wedstrijden en -spelers lezen? Probeer VI Premium de eerste twee maanden met 50% korting.