Sevilla dankt nieuw UEFA-succes aan keeper

Sevilla is opnieuw winnaar geworden van het UEFA Cup-toernooi. De ploeg speelde een belabberde finale en had het enkel aan doelman Andres Palop te danken dat het voor het tweede keer op rij de beker omhoog kon houden. Nadat het na de verlenging nog steeds gelijk was (2-2), moesten strafschoppen de beslissing brengen. Palop keerde liefst drie van de vier inzetten: 3-1.

Waar Sevilla in competitieverband in het eigen stadion Ramón Sánchez Pizjuán onlangs nog met 3-1 te sterk was voor Espanyol, waren beide partijen ditmaal meer aan elkaar gewaagd. Wat heet, op het neutrale Hampden Park was Espanyol zelfs ruim een uur de betere ploeg. Met name bij een 1-1 stand moest doelman Palop Sevilla met een aantal cruciale reddingen in de race houden.

Dat de doelman de beste speler was, zegt veel over het niveau dat Sevilla haalde. De club, die nog is verwikkeld in de strijd om het kampioenschap van Spanje en ook in de finale staat van de Copa del Rey, speelde veel te gehaast. Daarmee speelde het Espanyol in de kaart.

Sevilla kwam nog wel op voorsprong, met ook hier een hoofdrol voor Palop. De keeper zette met een verre uitworp Adriano Correia aan het werk. Vanaf eigen helft zette de Braziliaan het op een lopen en liet de complete defensie van Espanyol zijn hielen zien. Eenmaal in het strafschop besloot Adriano zijn ren met een gekruld schot om doelman Gorka heen: 1-0.

Espanyol liet zich niet uit het veld slaan en kwam terecht op gelijke hoogte. Palop moest zich gewonnen geven nadat ploeggenoot Daniel Alves een schot van Riera van richting had veranderd.

Espanyol-coach Ernesto Valverde rook blijkbaar kansen, want hij waagde het met Walter Pandiani een extra aanvaller binnen de lijnen te brengen. De verrassend op de bank gehouden topscorer van het UEFA Cup-toernooi verving middenvelder Rufete. De aanvallende intenties van Espanyol werden echter al snel teniet gedaan door een geelrode kaart voor Moisés.

In ondertal legde Espanyol zich toe op verdedigen en sleepte het een verlenging uit het vuur. Daarin leek Sevilla aan het langste eind te trekken. Op aangeven van de sterk ingevallen Jesús Navas tikte Kanouté bij de eerste paal de 2-1 binnen en leek het duel beslist. Totdat invaller Jônatas vijf minuten voor het einde van de tweede helft van de verlenging de bal voor zijn voeten kreeg en verwoestend uithaalde: 2-2.