Seedorf moet oppassen na kritiek op Milanese mallemolen

Reacties

Voetbal International blikt elke speelronde vooruit op een wedstrijd in de Serie A. Voor de 24ste speelronde is dat het duel tussen AC Milan en Bologna van vrijdagavond (20.45 uur).

Seedorf moet oppassen na kritiek op Milanese mallemolen

AC Milan

Klassering: elfde plaats (29 punten uit 23 duels)
Vorm: V-W-W-G-V

Als Clarence Seedorfs eerste vijf wedstrijden als trainer van AC Milan iets hebben uitgewezen, is dat de Nederlandse trainer nog zoekende is. Hoewel voor Seedorf het 4-3-3-systeem heilig is, geldt dat voor de invulling van die tactiek bepaald niet. De wisselingen in het elftal van Milan zijn namelijk enorm; elke wedstrijd geeft Seedorf een nieuwe draai aan zijn spelerscarrousel.

In zijn eerste vijf duels als trainer van de Rossoneri gebruikte Seedorf al 23 (!) spelers. Vooral voorin vinden veel wisselingen plaats, want Seedorf probeerde al negen spelers op de drie voorste posities. Op het middenveld werden zeven spelers uitgeprobeerd, terwijl achterin acht spelers mochten opdraven. Doelman Christian Abbiati is als een van de weinigen écht zeker van zijn plek. Dat geldt overigens ook voor Urby Emanuelson. De ex-Ajacied profiteert volop van de komst van Seedorf. Onder Massimiliano Allegri was Emanuelson bankzitter, maar sinds de entree van Seedorf stond Emanuelson elk duel in de basis. Overigens moet de ex-Ajacied het duel met Bologna laten schieten vanwege een blessure.

Uitgelicht
Wat opvalt is dat Seedorf er niet voor terugdeinst grote namen te slachtofferen. Riccardo Montolivo, Kaká, Nigel de Jong en Keisuke Honda waren allemaal al eens de sigaar. Philippe Mexès is zelfs helemaal uit beeld geraakt. De keuzes van Seedorf hebben zelfs in het allerhoogste echelon bij Milan al tot oproer geleid. Toen Silvio Berlusconi de opstelling voor het duel met Napoli in handen kreeg droop de verbazing van zijn gezicht, meldt La Gazzetta dello Sport. Het feit dat Ignazio Abate, een beperkte rechtsback, als rechtsbuiten mocht opdraven, vond de grote baas bespottelijk. Dat Kaká daardoor op de bank moest plaatsnemen, vond Berlusconi zelfs schandalig. Wie zijn Milanese klassieken kent weet dat het geen goed teken is als Berlusconi zijn onvrede over de keuzes van de trainer laat doorsijpelen naar La Gazzetta, zo weet ook Seedorf maar al te goed.

Bologna

Klassering: zestiende plaats (21 punten uit 23 duels)
Vorm: G-G-G-V-W

Bologna is al het hele seizoen verwikkeld in een degradatiestrijd en staat slechts vier punten boven de degradatiestreep. In dat kader is het vertrek van sterspeler Alessandro Diamanti vorige week naar Guangzhou Evergrande uit China onbegrijpelijk. Met zijn passes, doelpunten en persoonlijkheid was de dertigjarige international (zeventien caps) van enorm belang. Bologna, dat als zoveel Italiaanse clubs met financiële tekorten kampt, kon echter geen nee zeggen tegen het bod uit het Verre Oosten en zag zijn vaandeldrager in ruil voor acht miljoen euro vertrekken.

Uitgelicht
Diamanti laat een enorme leegte achter bij de club uit Emilia-Romagna, waar hij sinds 2011 voor actief was. In 83 duels voor de club maakte hij 23 doelpunten en gaf hij 23 assists. De vrijetrappenspecialist geldt als een heethoofd en pakte in diezelfde periode dan ook een hele berg (25) gele kaarten.

Onderlinge historie

Bologna lijkt voor Milan de ideale tegenstander om de draad weer op te pakken, want de Rossoneri zijn al tien competitieduels op rij ongeslagen tegen de laagvlieger. Op 31 augustus 2008 verloor Milan, met Seedorf in de basis, thuis met 1-2 van de Rossoblù. Sindsdien won Milan zes keer, terwijl er vier duels in een remise eindigden.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
11/12/2011 Bologna - AC Milan 2-2 Serie A
22/04/2012 AC Milan - Bologna 1-1 Serie A
01/09/2012 Bologna - AC Milan 1-3 Serie A
20/01/2013 AC Milan - Bologna 2-1 Serie A
25/09/2013 Bologna - AC Milan 3-3 Serie A

Tekst: Reon Boeringa

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.