Scorende Eibar-keeper in illuster rijtje (maar nog héél ver van Ceni verwijderd)

Reacties

Jan Oblak is een keeper die zich nauwelijks laat passeren, maar kon donderdagavond niet voorkomen dat Atlético Madrid op achterstand kwam tegen Eibar. Hij werd geklopt door nota bene een collega: Eibar-doelman Marko Dmitrovic. De Serviër kwam daarmee in een illuster gezelschap terecht.

Scorende Eibar-keeper in illuster rijtje (maar nog héél ver van Ceni verwijderd)
© Pro Shots
Eibar
Eibar
1 - 2
Atlético Madrid
Atlético Madrid

Dmitrovic scoorde uit een strafschop, gegeven na een overtreding van Yannick Carrasco. De doelman was in de twaalfde minuut naar voren gestuurd door coach José Luis Mendilibar. 'Hij zegt me al een tijdje dat ik de strafschoppen moet nemen', zei Dmitrovic na afloop. 'Edu Exposito had onze laatste penalty gemist en daarom zou ik de volgende nemen. Vandaag was het zover en ik ben blij dat ik scoorde, maar helaas heeft het tot niets geleid.' Eibar verloor uiteindelijk met 1-2.

Voor de 28-jarige Dmitrovic was het de eerste keer dat hij scoorde. In juli van vorig jaar was hij al eens eerder erg dicht bij zijn primeur geweest, in de uitwedstrijd van Eibar tegen Sevilla. Doelman Tomás Vaclik van de thuisploeg viel in blessuretijd uit en omdat Sevilla al door zijn wissels heen was, maakte aanvaller Lucas Ocampos de wedstrijd af tussen de palen. Hij redde nog op een inzet van Dmitrovic, die mee naar voren was gekomen in een poging om de 1-0 achterstand ongedaan te maken.

Op die zomeravond in juli was er dus nog geen geluk voor Dmitrovic, maar donderdag was het wel raak. Met zijn benutte strafschop (de Serviër stuurde Oblak de verkeerde kant op) werd hij de zevende doelman die wist te scoren in La Liga. Daniel Aranzubia (Almería) was in februari 2011 de laatste geweest, maar hij heeft nu dus een opvolger.

scorende keepers in la liga

Naam: Namens: Aantal goals in La Liga:
01. José Santamaría Real Madrid 2
02. Carlos Fenoy Celta de Vigo / Real Valladolid 3
03. José Luis Chilavert Real Zaragoza 1
04. Toni Prats Real Betis 2
05. Nacho González Las Palmas 6
06. Daniel Aranzubía Almería 1
07. Marko Dmitrovic Eibar 1

In Nederland hebben we ook voldoende voorbeelden van scorende keepers. In de Eredivisie gebeurde het twaalf keer dat een doelman een doelpunt maakte, waarbij Martin Hansen van ADO Den Haag in 2015 de laatste was. Dit seizoen noteerde ADO opnieuw een scorende keeper, in het TOTO KNVB-bekertoernooi. Luuk Koopmans sleepte er toen met een rake kopbal tegen Sparta Rotterdam een verlenging uit voor ADO, door de 1-1 binnen te werken. Bij ADO hebben ze sowieso wel wat met scorende keepers. Niet voor niets werd deze week de Oostenrijker Martin Fraisl vastgelegd.

Op de Nederlandse velden maakte Nico van Zoghel het wel het bontst. Hij scoorde in de jaren zestig liefst zeven keer in de Eredivisie: zes keer in dienst van Go Ahead Eagles, een keer in het shirt van DOS. Dit waren allemaal benutte strafschoppen. Ook Harry Schellekens was trefzeker als penaltynemer. Begin jaren tachtig joeg hij als doelman van FC Groningen vijf strafschoppen tegen de touwen.

Rogério Ceni
Baas boven baas is natuurlijk Rogério Ceni, toevallig jarig op deze 22 januari. De 48 jaar oud geworden Braziliaan speelde zijn hele loopbaan voor  São Paulo en ontwikkelde zich daar tot de vaste strafschoppen- en vrije trappenspecialist. Gedurende zijn carrière maake hij liefst 131 doelpunten voor zijn club, waarmee hij de meest scorende doelman aller tijden is.

Er is geen keeper die ook maar in de buurt van de cijfers van Ceni komt. Chilavert staat tweede op de doelmannen-topscorerslijst, met 67 treffers achter zijn naam. De meeste van die goals maakte hij voor het Argentijnse Vélez Sarsfield; achtmaal was Chilavert trefzeker voor de Paraguayaanse nationale ploeg. Johnny Vegas Fernández uit Peru maakt de topdrie met 45 goals achter zijn naam compleet.

keepers die minstens dertig keer scoorden

Naam: Nationaliteit Goals:
01. Rogério Ceni Brazilië 131
02. José Luis Chilavert Paraguay 67
03. Johnny Vegas Fernández Peru 45
04. Dimitar Ivankov Bulgarije 42
05. René Higuita Colombia 41
06. Márcio Brazilië 34
07. Hans-Jörg Butt Duitsland 32
08. Misael Alfaro El Salvador 31
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.