Schuurman: 'Wat dat betreft zijn we een paar dwergen'

Jari Schuurman heeft geen goed woord over voor het optreden van Oranje Onder-19 tegen de Franse leeftijdsgenoten. Volgens de middenvelder is de 5-1 nederlaag deels te wijten aan de fysieke achterstand. Door het resultaat kwam er maandagmiddag een einde aan het EK voor de Nederlandse jeugdinternationals.

'Ik denk dat het een schandalige vertoning was. We begonnen al heel slecht', zegt de negentienjarige Feyenoorder tegen OnsOranje. 'Na die twee snelle tegengoals kwamen we voor rust nog goed terug. Mentaal hadden we in de rust misschien een voordeel door de aansluitingstreffer, maar in de tweede helft was het direct weer helemaal kut.'

Nederland had aan een gelijkspel voldoende om de groepsfase te overleven, maar gaf niet thuis. Volgens de aan Willem II verhuurde middenvelder heeft dat ook te maken met mentaliteit. 'In zo'n wedstrijd  moet je alles geven, ook al is de tegenstander fysiek zo sterk. Dan moet je maar twee keer zo snel lopen en hard werken.'

Schuurman maakt zich zorgen over de fysieke gesteldheid van de Nederlandse jeugdspelers. 'Ik ben met 1 meter 81 een van de grotere, dat is gewoon bizar. Ook als je kijkt naar het buitenlands voetbal. Wat dat betreft zijn we een paar dwergen. Ook fysiek gezien moeten we een inhaalslag maken.'