Schmidt en Benfica laten eerste matchpoint liggen in zinderende derby

De druk op Benfica is zondagavond groter geworden in de Portugese titelstrijd. Het team van Roger Schmidt liet op bezoek bij Sporting Portugal een eerste kans om kampioen te worden liggen. Het gat met FC Porto is nog maar twee punten.

Sporting Lissabon
2 - 2
Benfica
Benfica

Benfica moest in Estadio José Alvalade winnen om de dag te eindigen als kampioen van Portugal. Na twee nederlagen op rij in de eerste helft van april was de voorsprong op Porto geslonken, maar de vier zeges op rij in de competitie op weg naar de derby van zondagavond hadden vertrouwen gegeven. Op bezoek bij Sporting zakte het team van Schmidt echter door het ijs.

Sporting had de betere kansen en kwam in de 39ste minuut op voorsprong via voormalig Barcelona-speler Francisco Trincão. De 23-jarige aanvaller stuitte in eerste instantie nog op doelman Odysseas Vlachodimos en pikte de bal in de rebound zelf op, om van dichtbij alsnog voor de 1-0 te zorgen. Vlak voor rust deelde Sporting nog een dreun uit. Ousmane Diomande kopte raak uit een corner van Nuno Santos: 2-0.

Schmidt bracht met Gonçalo Guedes en Petar Musa halverwege de tweede helft twee frisse aanvallers binnen de lijnen in de hoop het tij te keren. Het was niet een van de aanvallers maar Fredrik Aursnes die de spanning terugbracht. De van Feyenoord overgekomen middenvelder kopte raak uit een voorzet van Alejandro Grimaldo. Dat was voor de 27-jarige Noor pas zijn derde goal van het seizoen.

Benfica voerde de druk op Sporting in de slotfase op, met effect. Uit een klutssituatie maakte João Neves in de 94ste minuut de 2-2. Daar bleef het bij, waardoor Benfica dus nog geen kampioen is en de beslissing zal vallen op de laatste speeldag. Benfica speelt volgende week zondag thuis tegen hekkensluiter Santa Clara. Porto neemt het dan in eigen huis op tegen subtopper Vitória Guimarães. Sporting kan na de remise niet meer derde worden en loopt dus Champions League-voetbal hoe dan ook mis.