'Scheidsrechter verdiende 100.000 dollar met oefenduel'

Reacties

In de aanloop naar het komende WK is matchfixing een veelbesproken onderwerp. De New York Times stelt zo vlak voor het WK van 2014 dat er in de aanloop naar de vorige eindronde in Zuid-Afrika bij oefenduels flink gefixt is en dat daarom allesbehalve uit te sluiten is dat dat nu eveneens plaats heeft. Lees hier het hele verhaal.

'Scheidsrechter verdiende 100.000 dollar met oefenduel'

De Amerikaanse krant deed uitgebreid onderzoek en citeert bovendien uit een geheim onderzoek van de FIFA waar beslag op gelegd zou zijn. Daarin valt te lezen dat een goksyndicaat uit Singapore diverse scheidsrechters omgekocht zou hebben in aanloop naar het WK van 2010. Vooral bij de oefenduels van het gastland Zuid-Afrika zou sprake van illegaal gedrag geweest zijn.

In totaal zouden minimaal vijf wedstrijden op illegale wijze beïnvloed zijn. Een schrijnend voorbeeld is de scheidsrechter Ibrahim Chaibou, afkomstig uit Niger. Hij zou bij het oefenduel tussen Zuid-Afrika en Guatemala (bekijk hieronder de samenvatting) honderdduizend dollar verdiend hebben omdat hij twee penalty's, vanwege vermeend hands, zou hebben gegeven. In het 44 pagina's tellende onderzoek zou zelfs een reisverslag van het avontuur  van Chaibou naar de bank waar hij zijn geld inleverde staan.

De FIFA heeft zelf het onderzoek nog niet openbaar gemaakt, al zijn de verdenkingen wat betreft de oefenduels in aanloop naar het toernooi van vier jaar geleden niet nieuw. De krant meent dat ook hoge officials destijds bij de omkoping betrokken zouden zijn geweest.

Nigeria
Deze week ontstond er ophef over de oefeninterland Nigeria-Schotland (2-2) van woensdagavond. Al vóór het duel namen inlichtingendiensten contact op met de Schotse voetbalbond, omdat zij sterke aanwijzingen hadden dat het duel was verkocht. Tijdens de wedstrijd vond vervolgens een zeer verdacht moment plaats met de Nigeriaanse doelman Augistine Ejide in de hoofdrol. Hij sloeg de bal in eigen doel.

De FIFA erkende daarop zich nu al ernstige zorgen over de integriteit van het komende WK te maken. Volgens de wereldvoetbalbond zijn er al spelers en scheidsrechters benaderd door criminelen om mee te werken aan matchfixing.

Dat gaf Ralf Mutschke, de hoogste baas bij de FIFA op gebied van beveiliging, toe in een interview met de BBC. 'Ik verwacht niet dat fixers naar Brazilië reizen om spelers en scheidsrechters te benaderen, maar ik weet wel dat dat soort dingen al zijn gebeurd.' Om de risico's in kaart te brengen heeft de FIFA van elk deelnemend land en groep een risico-analyse gemaakt.

Nachtmerrie
Toch is het niet zo dat het WK extreem kwetsbaar is voor omkoping. 'Omdat het evenement simpelweg té groot is', aldus Chris Eaton, de voorganger van Mutschke. 'Dat is een nachtmerrie voor fixers. Voor hen is het veel aantrekkelijker een wedstrijd in een obscure Oost-Europese competitie te fixen. Toch moet het WK scherp in de gaten gehouden worden. Er gaan rond zo'n toernooi miljarden om in de gokindustrie. Vanzelfsprekend trekt dat criminelen aan.'

Lees alles van de VI-onderzoeksjournalisten Tom Knipping en Iwan Van Duren, zij stelden matchfixing in Nederland als eerste aan de kaak, op VI Premium. Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Probeer VI Premium nu 2 weken gratis! Al abonnee van het magazine? Regel hier je gratis toegang.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.