Schalke doet dolend Leverkusen nog meer pijn

De degradatiezone in de Bundesliga komt angstvallig dichtbij voor Bayer Leverkusen. De ploeg legde vrijdagavond een zeer matige wedstrijd op de mat tegen Schalke 04, dat in Leverkusen eenvoudig won: 1-4. Bij de ploeg uit Gelsenkirchen bleef Klaas-Jan Huntelaar de hele wedstrijd op de bank.

Leverkusen heeft het zwaar in de Bundesliga en schoot in de drang naar succes uit de startblokken tegen Schalke. Julian Brandt kreeg na enkele minuten al een prima kans, maar Ralf Fährmann had een knappe reflex in huis op de inzet van dichtbij. Na dat moment kantelde de wedstrijd volledig, binnen twintig minuten stond het 0-3 in de BayArena. Guido Burgstaller was bij de openingstreffer de afmaker, na zes minuten rondde hij een prachtige aanval via Leon Goretzka af.

Nog geen vier minuten later maakte Benedikt Höwedes er met het hoofd 0-2 van, waarna Alessandro Schöpf de nummer twaalf van de Bundesliga dieper in de problemen duwde. De middenvelder van Schalke maakte na achttien minuten uit een rommelige situatie zijn zesde competitietreffer van het seizoen. In deze eeuw kwam het in de Bundesliga niet eerder voor dat een uitploeg binnen achttien minuten op een 0-3 voorsprong kwam.

Leverkusen kwam de klap in eigen huis niet meer te boven. Tot overmaat van ramp raakte de ploeg ook nog eens sterkhouder Omer Toprak kwijt, die vlak na de 0-3 geblesseerd naar de kant moest. De gifbeker was nog niet leeg voor Leverkusen, dat na vijftig minuten een voor deze wedstrijd kenmerkende tegengoal te verwerken kreeg. Schöpf legde een vrije trap bij de tweede paal, waar twee spelers van Schalke volledig vrijstonden. Burgstaller maakte op simpele wijze zijn tweede van de avond, waarna een rake kopbal van Stefan Kiessling een heel klein doekje voor het bloeden was: 1-4.

Voor Leverkusen betekent de nederlaag dat de degradatiezone (nummer zestien FC Augsburg 2 punten) dichterbij kan komen. De ploeg speelde dit seizoen nog Champions League-voetbal, maar staat inmiddels vier punten boven de degradatiezone. Schalke sluit aan in de subtop en maakt nog kans op Europees voetbal.