Schaars behoedt tiental Heerenveen voor nederlaag bij AZ

SC Heerenveen heeft met tien tegen elf een punt overgehouden aan het uitduel met AZ (2-2). Stijn Schaars was tegen zijn oude club de gevierde man aan de kant van de Friezen.

Het duel in het AFAS Stadion beloofde op voorhand spectaculair te worden, aangezien de laatste zes ontmoetingen liefst dertig doelpunten opleverden. Ook nu kregen AZ en Heerenveen veel kansen, maar pas na ruim een half uur werd de score geopend. Dat was mede te danken aan scheidsrechter Danny Makkelie, die geen strafschop toekende aan de thuisclub toen de jarige Wout Weghorst na een duel met Joost van Aken ter aarde stortte in het strafschopgebied.

In de 33ste minuut kon het AZ-publiek alsnog juichen. Markus Henriksen, die nog altijd hoopt te vertrekken uit Alkmaar, opende de score na uitstekend voorbereidend werk van Alireza Jahanbakhsh. Zeven minuten later stond het echter al 1-1. Arber Zeneli mikte de bal in de verre hoek.

Op slag van rust dacht AZ opnieuw op voorsprong te zijn gekomen na een enorme blunder van Erwin Mulder. De doelman van SC Heerenveen liet een bal uit zijn handen glippen na een hoekschop, waarna Weghorst de bal binnenwerkte. De spits kopte de bal echter tegen zijn eigen arm, waardoor de treffer werd geannuleerd.

Makkelie wees zeven minuten na rust wél naar de stip na een overtreding van Pelle van Amersfoort op Rens van Eijden, waarna Weghorst zich over de strafschop ontfermde. De van Heracles Almelo overgenomen spits schoot hard raak en zette AZ daarmee op voorsprong. Deze hield lang stand en leek ook niet meer in gevaar te komen, aangezien invaller Willem Huizing in een tijdsbestek van drie minuten twee gele kaarten kreeg.

Met tien tegen elf kwam Heerenveen echter nog terug tot 2-2 dankzij Schaars, die zijn debuut opluisterde met een heerlijke gelijkmaker. De transfervrij van PSV overgenomen middenvelder schoot acht minuten voor tijd van ruim twintig meter een vrije trap binnen. Kort voor het einde herhaalde hij dat kunststukje bijna van dezelfde positie, maar dit keer belandde zijn inzet in het zijnet.

De wedstrijd was spannend tot het laatste fluitsignaal en in de extra speeltijd kopte Derrick Luckassen nog raak, maar de treffer van de AZ-verdediger werd afgekeurd vanwege buitenspel. Het bleef daardoor 2-2, waardoor beide clubs een punt overhouden aan hun eerste wedstrijd van het seizoen in de Eredivisie.