Duels tussen AZ en Heerenveen vaak doelpuntenfestival

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor AZ - SC Heerenveen, een van de vier affiches op zondag.

Duels tussen AZ en Heerenveen vaak doelpuntenfestival
Speelronde: 1
Aftrap: zondag 7 augustus, 14.30 uur
Scheidsrechter: Danny Makkelie

• AZ en SC Heerenveen duelleren voor de twintigste keer met elkaar in Alkmaar in een duel op het hoogste niveau. Veel doen de clubs niet voor elkaar onder. AZ realiseerde zes zeges, SC Heerenveen kwam zeven keer tot winst en zes keer hielden beide clubs een punt over aan het duel.

• SC Heerenveen zette liefst vijf van de laatste zes competitieduels met AZ in winst om, de thuiswedstrijden meegerekend. In vier van deze ontmoetingen maakte de ploeg uit Friesland minimaal vier treffers.

• Sowieso is dit affiche vaak heel doelpuntrijk. In de laatste zes ontmoetingen vielen liefst dertig goals, een WK 1954-achtig gemiddelde van vijf treffers per duel.

• Bij SC Heerenveen kan Stijn Schaars zijn competitiedebuut vieren. De middenvelder veroverde in 2009 met AZ de landstitel. Jurgen Streppel beleeft zijn debuut als coach van de Friezen.

In 2009 pakte Stijn Schaars de titel met AZ.
In 2009 pakte Stijn Schaars de titel met AZ.

• Een andere aanwinst van SC Heerenveen luistert naar de naam Reza Ghoochannejhad. De Iraniër is samen met PSV'er Andrés Guardado de enige huidige Eredivisie-speler met een doelpunt op het WK 2014.

• SC Heerenveen eindigde afgelopen seizoen slechts als twaalfde. De laatste keer dat de Friezen lager finishten was in de jaargang 1993/94 toen de formatie met de dertiende plek genoegen moesten  nemen.

• Voor AZ is het duel met SC Heerenveen de derde officiële wedstrijd van het seizoen na de zeges op PAS Giannina in de derde voorronde van de Europa League.

• De Alkmaarders boekten sinds de jaarwisseling liefst dertien zeges in de Eredivisie en gingen slechts driemaal onderuit. De sterke reeks leverde AZ afgelopen seizoen de vierde plaats op.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.