Scandinavische landen willen samen EK organiseren

Reacties

De Scandinavische landen willen in 2024 of 2028 het EK organiseren. Dat heeft de Deense voetbalbond (DBU) maandagochtend bekend gemaakt. Daarmee gaan Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden voor dat eerste EK de strijd aan met Duitsland en Turkije.

Scandinavische landen willen samen EK organiseren

Scandinavië deed eerder deze eeuw al een poging het EK 2008 te organiseren, maar toen gaf de UEFA de voorkeur aan Oostenrijk en Zwitserland. Nu wagen de bonden van Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden een nieuwe poging met een ambitieus plan, waarin ook plaats is voor wedstrijden op IJsland en de Faeröer. Zweden was in 1992 al eens gastland van een EK (foto, halve finale Nederland - Denemarken).

De vraag is of het Scandinavische bid voor het eerste van de twee Europese eindronden kans van slagen heeft, want Duitsland en Turkije hebben in een eerder stadium ook al laten weten een gooi te willen doen naar het EK 2024. Die twee landen hebben veel betere en grote stadions. Bovendien is de Deense hoofdstad Kopenhagen in 2020 ook al het decor van drie EK-duels.

De Friends Arena, thuishaven van de Zweedse nationale ploeg, is met een capaciteit van 54 duizend toeschouwers het grootste stadion van Scandinavië.
De Friends Arena, thuishaven van de Zweedse nationale ploeg, is met een capaciteit van 54 duizend toeschouwers het grootste stadion van Scandinavië.

Duitsland ontbreekt opmerkelijk genoeg in de lijst met dertien landen die de speciale EK-editie – zestig jaar na het eerste eindtoernooi in 1960 – huisvesten. Helmut Sandrock, algemeen secretaris van de Duitse voetbalbond (DFB), suggereerde anderhalf jaar geleden nog dat de Duitsers hun bid introkken zodat Wembley de EK-finale van 2020 krijgt. Het EK 2024 zou dan naar Duitsland gaan.

De UEFA neemt in 2018 waarschijnlijk een besluit over de organisatie van het EK 2024. Komende zomer vindt het Europees kampioenschap – met voor het eerst een deelnemersveld van 24 landen – plaats in Frankrijk. Oranje ontbreekt dan. In 2020 doet het EK onder meer Nederland aan. Amsterdam is een van de dertien steden die werden aangewezen als speelstad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.