Sardar Azmoun torent boven iedereen uit bij Rostov

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de tiende editie Sardar Azmoun, de Iraanse smaakmaker van FK Rostov.

Sardar Azmoun torent boven iedereen uit bij Rostov

Voor Ajax en PSV is Sardar Azmoun geen onbekende. De Nederlandse topclubs hadden in de Champions League hun handen vol aan de 21-jarige aanvaller, die tegen de Amsterdammers bijdroeg aan de 4-1 thuiszege in de voorrondes. Na een voorzet van Aleksandr Erokhin torende de spits boven Kenny Tete uit en konden Joël Veltman en doelman Jasper Cillessen slechts toekijken hoe de bal na een perfecte kopbal in de rechterhoek vloog.

Zo'n beetje ieder land heeft wel zijn eigen Messi. Een uiterst talentvolle speler die qua speelstijl doet denken aan de Argentijnse superster. Azmoun is de Iraanse Messi, als we de media uit het land moeten geloven. Met zestien treffers in 22 interlands maakte Azmoun de afgelopen twee jaar naam in zijn thuisland. Maar verwacht geen kopie van de aanvaller van Barcelona. Azmoun is behendig en snel, maar in tegenstelling tot Messi fysiek sterk en hij kan goed koppen. Die kwaliteiten gebundeld maken Azmoun een last voor veel verdedigers.

Het had echter heel anders kunnen lopen met de voetbalcarrière van Azmoun. Of zeg maar gerust de sportcarrière, want als speler van Iran Onder-12 stopte hij een tijd met voetballen om zich te richten op volleybal. Vader Khalil Azmoun was in het verleden actief voor de nationale ploeg van Iran en coachte verschillende volleybalteams. Met de volleyballoopbaan van zijn zoon werd het niks. Azmoun keerde na een tijdje, gesteund door zijn familie, weer terug naar het voetbal. En toen ging het snel.

Sardar Azmoun scoorde in de voorronde van de Champions League tegen Anderlecht.
Sardar Azmoun scoorde in de voorronde van de Champions League tegen Anderlecht.

Nadat Azmoun deel uitmaakte van Iran Onder-17 en Onder-19 werd hij in 2012 met zeven treffers topscorer van Jong Iran op de Commonwealth Cup in Rusland. De scouts in het gastland zaten niet stil. Rubin Kazan had als eerste beet: in januari 2013 kwam hij over van Sepahan FC. Daar speelde Azmoun als jongeling nooit een grote rol. Een verhuur aan Rostov volgde in januari 2015. Vorig seizoen was hij in de staart van de competitie belangrijk met zes goals in zes duels. Daarmee droeg de spits bij aan de knappe tweede plaats. De Champions League lonkte.

Met één doelpunt in twaalf competitiewedstrijden viel Azmoun dit seizoen nog niet op in de Russische competitie. In de Champions League deed hij dat wel. Zo scoorde hij in de voorronde tegen Anderlecht en Ajax en in de groepsfase zorgde hij voor de enige Rostov-treffer op bezoek bij Atlético Madrid (2-1). Reden voor Iraanse en Engelse media om te speculeren over zijn toekomst. Liverpool, Everton en Borussia Dortmund werden aan hem gelinkt, maar ook zijn Nederlandse tegenstanders zouden hem in de gaten houden.

Het Russische Championat meldde eerder deze maand dat Ajax en PSV het Iraanse talent bekijken. Azmoun heeft zelf al een carrièreplanning gemaakt en daar komt Nederland vooralsnog niet in voor. 'Het is mijn ambitie om ooit in de Premier League te spelen, het liefst bij Arsenal onder Arsène Wenger', zei hij tegen FourFourTwo. In het verleden hadden de Russen Andrey Arshavin en Roman Pavlyuchenko veel moeite om na een stap van Rusland naar Engeland aan de verwachtingen te voldoen. Misschien is een tussenstop in Nederland geen slechte keuze voor 'de Iraanse Messi'. (Sander Janssen)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.