Moussa Dembélé, sensatie en goudmijn van Celtic

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de zevende editie Moussa Dembélé, sensatie en goudmijn van Celtic.

Moussa Dembélé, sensatie en goudmijn van Celtic

Toen Brendan Rodgers in mei van dit jaar werd aangesteld als manager van Celtic, had de Noord-Ier één speler bovenaan zijn verlanglijst staan: Moussa Dembélé. En dan niet de Belgische ex-speler van Willem II en AZ die nu voor Tottenham Hotspur speelt, maar de Fransman. Hij was nog net geen twintig jaar toen Celtic en Rodgers succes hadden. De spits zette zijn krabbel onder een vierjarig contract dat hem vanaf 1 juli speler van The Hoops maakte.

De Franse jeugdinternational kwam over van Fulham, waar zijn contract afliep. En dus stapte hij gratis over naar Celtic, dat naar verluidt clubs als Everton, Juventus, Liverpool en Napoli aftroefde. Een mooie tussenstap op weg naar de Europese top, verklaarde hij zijn keus om voor de Schotse kampioen te kiezen. 'Ik had meerdere aanbiedingen, maar dit was de beste stap voor nu. Celtic is een grote club in Europa en de mogelijkheid om Champions League te spelen is geweldig. Dat zou heel speciaal zijn.'

Voor hij bij Fulham speelde, maakte hij deel uit van de jeugdopleiding van Paris Saint-Germain. De in Pontoise, een kleine voorstad van Parijs, geboren Dembélé ruilde Parijs in 2012 in voor Londen. Vooral tijdens zijn laatste seizoen in West-Londen was hij productief, met vijftien goals in 43 wedstrijden. Niet in de Premier League welteverstaan, maar een treetje lager in het Championship.

Champions League
Nu schijnt de ster van Dembélé bij Celtic en wordt duidelijk waarom Rodgers hem zo graag wilde inlijven. Al snel veroverde de aanvaller een basisplaats om die voorlopig niet meer uit handen te geven. In amper vier maanden tijd is de twintigjarige Fransman uitgegroeid tot dé ster van Celtic. Met een benutte strafschop in blessuretijd in het duel met FK Astana zorgde hij er begin augustus hoogstpersoonlijk voor dat Celtic zich plaatste voor de volgende kwalificatieronde van de Champions League. Nader er ook werd afgerekend met Hapoel Beer Sheva bereikte Celtic het hoofdtoernooi.

In het miljoenbal laat Dembélé zien ook op dat niveau te kunnen uitblinken. Zo scoorde hij twee keer in het duel met Manchester City (3-3). Voorlopig het enige punt voor Celtic, dat dinsdagavond op bezoek gaat bij Borussia Mönchengladbach. Rodgers en Dembélé vechten voor hun laatste kans en hebben een zege nodig om zicht te houden op de volgende ronde.

Moussa Dembélé juicht nadat hij heeft gescoord in het Champions League-duel met Manchester City (3-3) op 28 september.
Moussa Dembélé juicht nadat hij heeft gescoord in het Champions League-duel met Manchester City (3-3) op 28 september.

Ook in de Schotse competitie is Dembélé op dreef. Voor de koploper scoorde hij zeven keer, waaronder drie keer in de in ere herstelde klassieker tegen Rangers FC op 10 september en het enige doelpunt in de League Cup-wedstrijd tegen diezelfde aartsvijand op 23 oktober. Met zijn snelheid, sterke fysiek en koelbloedigheid voor het doel laat hij wekelijks zien veel in huis te hebben voor een potentiële topspits. In totaal scoorde hij in 22 wedstrijden al vijftien keer.

In aanloop naar het duel in Duitsland hoopt Rodgers vooral dat zijn team leert van het spelen in het grootste clubtoernooi van de wereld. 'Dit jaar is de Champions League een mooie ervaring voor ons, een fundatie om op verder te bouwen. Hopelijk kunnen we in de toekomst de groepsfase structureel overleven', zei de oud-manager van onder meer Liverpool maandag op de persconferentie.

Het is de vraag of Dembélé dat meemaakt als speler van Celtic. Volgens The Daily Express hebben Chelsea, Manchester United, Manchester City én Real Madrid interesse in de jongeling. Prijskaartje? Naar verluidt een slordige 45 miljoen euro. Maar voor het zo ver is, probeert de goudmijn van Celtic zijn ster nog wat verder op te poetsen in het groenwit van The Hoops. (Hugo Verkley)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.