Samenwerking Sneijder en Mancini werpt eerste vruchten af

Een van de voornaamste opdrachten van Roberto Mancini bij zijn aanstelling als trainer Galatasaray was dat hij Wesley Sneijder weer aan het voetballen zou krijgen. Zaterdagavond vormden twee goals van de 29-jarige spelmaker tegen Karabükspor de eerste vruchten van de samenwerking tussen de Italiaanse trainer en de Nederlandse international.

Samenwerking Sneijder en Mancini werpt eerste vruchten af

Sinds zijn miljoenentransfer van afgelopen winter heeft Sneijder nog maar mondjesmaat zijn stempel op het spel en de resultaten van Galatasaray kunnen drukken. Met het vastleggen van Mancini als opvolger van de tot Turkse bondscoach benoemde Fatih Terim hoopte de clubleiding van Cimbom dat Sneijder weer zo beslissend zou worden als bij Internazionale, dat hij in 2010 vanuit een dwingende rol naar winst in de Champions League leidde.

Onder Louis van Gaal is Wesley Sneijder niet langer zeker van een basisplaats. Goede prestaties bij Galatasaray brengen daar mogelijk verandering in.
Onder Louis van Gaal is Wesley Sneijder niet langer zeker van een basisplaats. Goede prestaties bij Galatasaray brengen daar mogelijk verandering in.

Sindsdien ging het echter bergafwaarts met de man die het Nederlands elftal in de zomer van 2010 met vijf goals naar de WK-finale leidde. Door blessures haalde de oud-speler van Ajax en Real Madrid nog maar zelden het niveau dat in het successeizoen 2009/10 de norm was. Na zijn gedwongen vertrek van eerder dit jaar bij Inter als gevolg van vastgelopen contractbesprekingen, verspeelde hij ook zijn krediet bij bondscoach Louis van Gaal.

Van Gaal ontnam Sneijder afgelopen zomer tijdens de Oranje-trip door Azië de aanvoerdersband die hij een jaar eerder zelf nog om de arm van de nummer 10 van Oranje had gedaan na het afscheid als international van Mark van Bommel. Sneijder moest zich richten op het hervinden van de vorm en de topconditie waardoor hij zichzelf in 2010 nog tot een van de beste spelers ter wereld mocht rekenen. Een rol als aanvoerder in Oranje paste daar niet bij. Robin van Persie werd benoemd tot de nieuwe leider.

Volgens Mancini zijn de eerste signalen van een opleving van Sneijder nu daar. 'Hij heeft laten zien dat hij nog altijd een beslissende speler kan zijn', stelde de Italiaanse oefenmeester na afloop van de 2-1 zege op Karabükspor, waar voormalig PSV-doelman Boy Waterman niet kon voorkomen dat Sneijder met een intikker en schitterend afstandsschot twee keer trefzeker was.

Roberto Mancini moet Galatasaray én Wesley Sneijder met name in de Champions League tot grote hoogte stuwen.
Roberto Mancini moet Galatasaray én Wesley Sneijder met name in de Champions League tot grote hoogte stuwen.

De druk op Sneijder, Mancini en ook Didier Drogba en Burak Yilmaz, de blikvangers in de spits, is groot in Istanbul. Het viertal moet van de Turkse grootmacht weer een serieus te nemen speler op het allerhoogste podium maken. Mancini is dat uit zijn tijd als trainer en speler in Italië echter wel gewend. 'Ik hou van de sfeer die hier heerst, het heeft veel weg van Italië. Galatasaray is nu eenmaal een topclub, die altijd moet winnen. Dat zorgt bij mij niet voor extra druk.'

Na een 2-2 gelijkspel tegen Juventus en een 2-1 nederlaag op bezoek bij Akhisar Belediyespor bezorgde Sneijder Mancini met twee goals zijn eerste zege als coach van Galatasaray. Voor de Utrechtenaar zelf was het de eerste keer in anderhalf jaar tijd dat hij weer minimaal twee keer scoorde in één wedstrijd. Op 25 april 2012 deed hij dat voor het laatst in de uitwedstrijd van Inter tegen Udinese. Met het WK 2014 in aantocht is het mogelijk de opmaat naar wat voor Sneijder, Galatasaray én Oranje een memorabel jaar moet worden. (Tim Vos)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen