Rutjes: 'Op dit moment geen aanleiding om op te stappen'

Reacties

Hoewel Graeme Rutjes vooralsnog niet van plan is op te stappen als technisch directeur van NAC weet de oud-international dat de druk op zijn functioneren alleen maar verder is toegenomen. Zaterdag bereikte de crisis van de Bredase club een dieptepunt toen in eigen huis met 1-5 werd verloren van FC Utrecht.

Rutjes: 'Op dit moment geen aanleiding om op te stappen'

Na afloop van het duel ontstond onrust en moest zelfs de persconferentie afgelast worden in Breda. Tijdens de wedstrijd tegen Utrecht uitte een deel van de aanhang hun onvrede en richtte zich daarbij specifiek op Rutjes (op de foto in het midden).

In die ongemakkelijke setting vertelde de bekritiseerde directeur strijdbaar te zijn, al gaf zijn lichaamstaal blijk van andere emoties en vooral twijfel. 'Uit mezelf zal ik niet opstappen, maar ik ben ook wel zo realistisch om te weten dat er heel veel krachtvelden rondom deze club spelen. Het is een heel lastige club om te werken, dat wist ik van tevoren. Ik heb die spreekkoren ook gehoord. Dat is niet leuk, maar op dit moment zie ik geen aanleiding om zelf op te stappen.'

Hoewel algemeen directeur Justin Goetzee en bestuursvoorzitter Joost Gielen zich publiekelijk achter hun td scharen, weet ex-international Rutjes hoe het werkt in de voetballerij. 'Als de rvc vindt dat ze een daad moet stellen, dan weet ik dat het ook zomaar voorbij kan zijn. Maar daar ga ik niet van uit. En zelf opstappen? Als ik de club daarmee dien, wil ik dat best. Maar wat schiet NAC daarmee op? Dat is de vraag.'

Toch is het nog maar de vraag of Rutjes mag aanblijven. Binnen de groep van 21 financiers is veel verdeeldheid sinds zijn komst in februari. De bestuurder heeft ook aanwijsbaar bijgedragen aan de malaise. Het aan/- en verkoopbeleid pakte volledig verkeerd uit. De spelers die naar Breda werden gehaald spelen veelal niet meer, terwijl spelers als Alex Schalk, Kees Kwakman en Danny Verbeek mochten vertrekken. Die eerste twee worden zelfs nog steeds betaald door NAC.

Ook de trainerssoap, de onervaren Eric Hellemons loste Nebojsa Gudelj af, verdiende allesbehalve de schoonheidsprijs. NAC flirtte even met Gertjan Verbeek en Robert Maaskant, maar ging toch in zee met Hellemons. De voormalige verdediger van RBC Roosendaal botste vervolgens met twee van zijn belangrijkste spelers. Adnane Tighadouini en Mats Seuntjens ontbraken zaterdag vanwege disciplinaire redenen, maar sluiten dinsdag weer aan.

Vooralsnog ligt er voor Rutjes een schone taak. Hellemons liet al meerdere malen doorschemeren dat versterking noodzakelijk is om de sportieve malaise het hoofd te bieden. Maar geld voor nieuwe spelers is er niet of nauwelijks. Daarom zal Rutjes samen met de drie nieuwe (beoogde) scouts en oud-spelers Peter Remie, Ton Cornelissen en Rick Versteeg op zoek moeten naar (gratis) spelers. Een blik op de ranglijst toont de noodzaak daarvan. NAC is inmiddels zeventiende met maar vijf punten meer dan hekkensluiter FC Dordrecht, is al negen competitieduels op rij zonder zege (waarvan zes onder Hellemons) én verloor de laatste vier wedstrijden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.