Rust is het toverwoord bij crisisclub Schalke 04

Reacties

Bij de club wil men er niets van weten, maar het is crisis bij Schalke 04. Na vier nederlagen op rij delen Die Königsblauen de laatste plaats in de Bundesliga met Werder Bremen. Zondag om 15.30 uur gaat Schalke bij 1899 Hoffenheim op jacht naar de eerste punten van het seizoen. VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit.

Rust is het toverwoord bij crisisclub Schalke 04

Schalke had mooie verwachtingen van het nieuwe seizoen. Met technisch manager Christian Heidel en de van FC Augsburg overgekomen trainer Markus Weinzierl moest er een frisse wind gaan waaien in Gelsenkirchen. Het leek er ook op dat dat zou gebeuren. In de voorbereiding rekende de ploeg van spits Klaas-Jan Huntelaar af met onder andere Fiorentina (1-3) en Athletic Bilbao (3-2) en in aanloop naar de competitiestart had amateurclub FC 08 Villingen geen kans in de DFB Pokal (1-4). Maar toen ging het mis.

De 1-0 nederlaag bij Eintracht Frankfurt zorgde voor een grijze lucht boven de Veltins-Arena. Nadat er ook van Bayern München (0-2) en Hertha BSC (2-0) werd verloren, spookte het woord 'crisis' al rond bij Schalke. Woensdag duwde 1. FC Köln de club nog verder in het moeras: 1-3. Totaal onverwacht staat Schalke met nul punten gedeeld onderaan in de Bundesliga. Het zal bij menig fan voor een déjà vu-gevoel hebben gezorgd.

Aanvoerder Benedikt Höwedes (midden) druipt af na de 2-0 nederlaag bij Hertha BSC.
Aanvoerder Benedikt Höwedes (midden) druipt af na de 2-0 nederlaag bij Hertha BSC.

We gaan terug naar het seizoen 2010/2011. Onder leiding van trainer Felix Magath verloor Schalke net als nu de eerste vier duels van het seizoen. Daarmee werd een begin gemaakt aan het slechtste seizoen van de laatste jaren. Magath haalde het einde niet en onder opvolger Ralf Rangnick eindigde Schalke met veertig punten op de veertiende plaats.

Aanvoerder Benedikt Höwedes weet het nog goed. De Duitse international loopt al zeventien jaar rond bij Die Köningsblauen. Hij leerde veel van het rampseizoen onder Magath. 'We moeten nu niet onze koppen laten hangen', zei hij tegenover de krant Der Westen. 'Ik snap dat bijna niemand na vier nederlagen op rij nog positief is. Maar het belangrijkste is dat we als team rustig blijven. Ik heb te vaak gezien dat er in paniek verkeerde keuzes worden gemaakt als het slecht gaat.'

Rust is het toverwoord in Gelsenkirchen. 'Borussia Mönchengladbach zat vorig seizoen in dezelfde situatie en zij haalden de Champions League. Dat laat zien dat er nog van alles kan gebeuren.' Volgens de aanvoerder valt puur het resultaat tegen. 'De club heeft zich de afgelopen maanden ontwikkeld. Daar gaan we dit seizoen echt nog de vruchten van plukken. We moeten alleen dat begin maken.'

De druk op Weinzierl is nu al torenhoog. De nederlaag tegen FC Köln betekende een nieuw dieptepunt in zijn nog korte tijd bij Schalke, dat in de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League nog won bij Olympique Nice (0-1). 'Ik had niet verwacht dat we de eerste vier competitiewedstrijden zouden verliezen', zei de trainer na afloop tegen de Duitse pers. 'Natuurlijk ben ik niet blij. Je kon merken dat het team onder druk staat. De spelers gaven alles, ik kan ze niks verwijten.'

Trainer Markus Weinzierl staat onder grote druk bij Schalke.
Trainer Markus Weinzierl staat onder grote druk bij Schalke.

Het enige lichtpuntje van die avond was de treffer van Huntelaar. Dat doelpunt was zowel voor de spits als voor Schalke het eerste van het seizoen in de Bundesliga. 1. FC Köln bleek een dodelijke counterploeg. Schalke was met 62 procent balbezit en achttien schoten heer en meester in eigen stadion, maar na doelpunten van Yuya Osako, Anthony Modeste en Simon Zoller was iedereen de openingstreffer van Huntelaar al weer vergeten.

De dominantie op het veld helpt Schalke niet aan de overwinning. Veel balbezit is leuk voor de statistieken, maar als er geen idee achter je aanval zit, sta je na afloop met lege handen. 'We leveren enorm veel inspanning', vertelde Heidel aan Die Welt. 'Het blijkt dat we het lastig vinden om tegen goed georganiseerde tegenstander, zoals FC Köln, te spelen. Maar als je zo veel balbezit hebt, mag je op zijn minst vaker in de buurt van het strafschopgebied komen.'

Schalke kan zondag een negatief record verbeken. Als de club uit Gelsenkirchen ook van Hoffenheim verliest, betekent dat de vijfde nederlaag op rij. Dat gebeurde nog nooit in de clubgeschiedenis. Weinzierl krijgt het vertrouwen van zijn spelers en het bestuur. Bij de club raakt niemand in paniek, maar de fans verwachten zondag resultaat.

Programma
Borussia Dortmund 23-09
20:30
SC Freiburg
Borussia
Mönchengladbach
24-09
15:30
FC Ingolstadt 04
FSV Mainz 05 24-09
15:30
Bayer Leverkusen
Hamburger SV 24-09
15:30
Bayern München
FC Augsburg 24-09
15:30
Darmstadt 98
Eintracht Frankfurt 24-09
15:30
Hertha BSC
Werder Bremen 24-09
18:30
VfL Wolfsburg
1899 Hoffenheim 25-09
15:30
Schalke 04
1. FC Köln 25-09
17:30
RB Leipzig
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.