Rosicky bezorgt Arsenal zege, belangrijke winst Villa

Een tiental van Arsenal heeft met de nodige pijn en moeite drie punten gepakt bij West Bromwich Albion. Tomas Rosicky was namens de Londenaren de grote man met twee treffers. Swansea City pakte een punt bij Norwich City, terwijl Aston Villa in de slotfase won van Stoke City dankzij een wonderschone treffer.

West Bromwich Albion – Arsenal 1-2De bezoekers konden Tomas Rosicky bedanken voor de belangrijke bijdrage die hij leverde aan de zege. Claudio Yacob was in de beginfase al erg dichtbij voor West Brom, maar de Tsjech haalde zijn kopbal van de doellijn. Even later was het Rosicky zelf die het heft in handen nam en Arsenal aan de voorsprong hielp. Na een goede actie kopte hij van dichtbij binnen; het was zijn eerste doelpunt in ruim een jaar tijd.

Na de treffer van Rosicky kreeg Arsenal steeds meer het overwicht en werd West Bromwich Albion steeds verder naar achteren gedreven. Vlak na rust drukte opnieuw Rosicky dat uit in de score door ook de 0-2 voor zijn rekening te nemen. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Arsenal, totdat Per Mertesacker dom in de fout ging.

De Duitse verdediger kreeg de rode kaart toen hij in de eigen zestien onbezonnen een tackle inzette op de doorgebroken Shane Long. James Morrison maakte het vervolgens vanaf de strafschopstip nog spannend. Arsenal kroop in de slotfase meerdere malen door het oog van de naald; vooral Romelu Lukaku mag het zichzelf aanrekenen dat West Brom niet minstens een punt pakte nadat hij van dichtbij miste.

Norwich City – Swansea City 2-2Manager Michael Laudrup liet opnieuw drie Nederlanders opdraven bij Swansea: Michel Vorm, Dwight Tiendalli en Jonathan De Guzman. De bezoekers domineerden de gehele eerste helft en kwamen dan ook terecht op voorsprong. Tien minuten voor rust brak De Guzman door en legde hij vanaf de achterlijn de bal prima terug op Michu, die zijn achttiende goal van het seizoen maakte. Swansea maakte het zichzelf onnodig moeilijk door tot twee keer toe dezelfde fout te maken. Vlak voor rust kopte Robert Snodgrass in vrijstaande positie bij de tweede paal de gelijkmaker binnen. Na een uur flikte Michael Turner hetzelfde kunstje door ongedekt bij de tweede paal de thuisploeg op voorsprong te zetten. Tiendalli bewees echter zijn waarde voor de Welshe formatie; na goed werk van de rechtsback zorgde Luke Moore voor de 2-2 eindstand.

Stoke City – Aston Villa 1-3De thuisploeg werd bij rust getrakteerd op een flink fluitconcert na een zwakke eerste helft, waarbij Gabriel Agbonlahor de bezoekers al na negen minuten de voorsprong bezorgde. Het was de zestigste Premier League-treffer van de spits namens Aston Villa; daarmee evenaarde hij het doelpuntenaantal van Dwight Yorke. Ook hij maakte er zestig in zijn carrière voor de club uit Birmingham.

Aston Villa, met aanvoerder Ron Vlaar in de basis, was op weg naar drie belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Tien minuten voor tijd bleek de verdediging van Aston Villa echter een gatenkaas; invaller Michael Kightly schoot de gelijkmaker binnen. Aston Villa trok uiteindelijk toch nog aan het langste eind, mede dankzij een wonderschone goal van Matthew Lowton.

De middenvelder nam de bal vanaf 25 meter aan met de borst en volleerde vervolgens verwoestend de bal in het doel. Toen Christian Benteke enkele minuten later de 1-3 binnen schoot, was de wedstrijd gespeeld. Aston Villa is Stoke nu op een punt genaderd.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.