Rooney helpt Van Gaal voorbij slordig Liverpool

Liverpool heeft zich genadig getoond met Manchester United in een eenzijdige topper. De bezoekers hielden ternauwernood stand en wonnen dankzij Wayne Rooney: 0-1.

Vier Liverpool-spelers probeerden met nog een kwartier te spelen tevergeefs een kopduel van Marouane Fellaini te winnen. De boomlange Belg kopte uit een perfecte voorzet van Juan Mata tegen de lat, maar het gevaar was voor Liverpool niet geweken. Rooney knalde namelijk snoeihard raak in de rebound: 0-1. Het was het enige schot op doel van United.

Liverpool zette direct een slotoffensief in en meldde zich weer bij het doel van United-keeper David de Gea, de uitblinker. De Spanjaard ontpopte zich op bezoek bij de aartsrivaal tot een ware sta-in-de-weg. Door het pressingvoetbal van The Reds snakte United namelijk regelmatig naar adem, maar als de defensie van bezoekers scheurtjes vertoonde, bracht de Spanjaard iedere keer redding.

Zo zal Emre Can moedeloos zijn geworden van het optreden van de keeper. De Duitser leek kort na rust voor de openingstreffer te zorgen toen hij in het strafschopgebied uithaalde. De Gea werkte de schuiver echter weg met zijn voeten. Even later werd een door de middenvelder afgevuurde kanonskogel onschadelijk gemaakt door de handen van de sluitpost.

Als United zich eens liet zien in het vijandelijke strafschopgebied, dan was Anthony Martial vrijwel iedere keer betrokken. De Fransman stichtte regelmatig gevaar. Zo kon de snelle aanvaller tien minuten na rust vrij uithalen, maar bleek de hoek te moeilijk. Niet veel later dacht Martial een strafschop te verdienen, maar scheidsrechter Mark Clattenburg vond niet dat Lucas Leiva in de fout ging bij zijn onderschepping.

Emre Can treurt na weer een gemiste kans.

Liverpool combineerde bij vlagen vlot. Zo kon de defensie van United, waar Memphis Depay op de bank begon en twintig minuten voor tijd inviel, alleen maar toekijken toen Jordan Henderson een combinatie aanging met Adam Lallana en Roberto Firmino. Na een dubbele een-twee schoot de Liverpool-captain voorlangs, waardoor De Gea niet in actie hoefde te komen.

Dat moest de sluitpost wel toen Firmino in de negentigste minuut op enkele meters van het United-doel in balbezit kwam. Een schot van James Milner belandde in de voeten van de Braziliaan, maar hij kreeg de bal niet onder controle. Het bleek de laatste stuiptrekking van de onfortuinlijke thuisploeg. Dankzij de benauwde zege op de aartsrivaal klimmen Van Gaal en consorten naar plek vijf. Liverpool staat negende in de Premier League.