Ronaldo beslist titanengevecht met Neuer in zijn voordeel

Real Madrid heeft woensdagavond een flinke stap gezet richting de halve finale van de Champions League. In de uitwedstrijd tegen Bayern München, dat het laatste half uur met tien man speelde, zegevierde de ploeg van trainer Zinedine Zidane met 1-2.

Wie alleen de eerste helft van het duel gezien heeft, zou denken dat het om een grapje gaat. Real Madrid was de onderliggende partij tegen het veel sterkere Bayern München, maar na de snelle gelijkmaker van Cristiano Ronaldo in de tweede helft stortte de koploper van de Bundesliga op onverklaarbare wijze helemaal in.

Real begon verrassend afwachtend aan de wedstrijd in München. Bayern - zonder de geblesseerde Robert Lewandowski - greep al snel het initiatief, maar de eerste kansen waren voor de uitploeg. Ronaldo schoot een vrije trap vanaf een gevaarlijke positie over, Karim Benzema zag doelman Manuel Neuer zijn kopbal via de lat over duwen.

De eerste grote kans voor Bayern was direct raak. Een strakke hoekschop van Xabi Alonso werd snoeihard tegen de touwen gekopt door Arturo Vidal: 1-0. De Chileen had zijn tweede moeten maken na een geweldige actie en dito voorzet van Arjen Robben, maar kopte over. Aan de andere kant testte Ronaldo de kwaliteiten van Neuer, die glansrijk voor de proef slaagde.

Arjen Robben vocht op de rechterflank verbeten duels uit met Marcelo, maar was niet heel nadrukkelijk aanwezig aan de kant van Bayern München.

Op slag van rust kreeg Bayern dé kans op de 2-0. De bal ging op de stip nadat Daniel Carvajal in de ogen van arbiter Nicola Rizzoli hands maakte na een schot van Franck Ribéry. De rechtsback van Real leek de bal echter op zijn schouder en borst te krijgen. Vidal plaatste zich achter de bal, maar schoot tot zijn eigen verbijstering hoog over.

De misser kwam Bayern duur te staan, want direct na rust kwam Real op gelijke hoogte. Een goede voorzet van Carvajal werd door Ronaldo in één keer uit de lucht genomen: 1-1. Het was alweer de 96ste Champions League-goal van de Portugees. Tien minuten na rust had Gareth Bale de 1-2 moeten maken. De Welshman kon vrij inkoppen op aangeven van Luka Modric, maar in plaats van een hoek te zoeken kopte hij door het midden en was de bal een prooi voor Neuer.

Javi Martínez vergrootte de zorgen van Bayern na een uur door in vijf minuten twee gele kaarten te pakken, zijn tweede door Ronaldo naar de grond te halen. De thuisploeg was - ook voor de rode kaart - al geen schim meer van zichzelf en leed veel balverlies. Het was de uitblinkende Neuer die zijn ploeg aanvankelijk nog redde met fantastische reflexen bij pogingen van Benzema en Ronaldo, maar een kwartier voor tijd ging het toch mis.

Een heerlijke indraaiende voorzet van de voor Bale ingevallen Marco Asensio werd door Ronaldo door de benen van Neuer geschoten: 1-2. Het was het honderdste doelpunt van de sterspeler van Real in een Europees clubtoernooi. Daarmee hebben de Spanjaarden - die een doelpunt van Sergio Ramos nog afgekeurd zagen worden vanwege buitenspel - zich een uitstekende uitgangspositie voor de return van volgende week dinsdag verschaft.