Romeinse legende Totti: 'Ik zou je geld niet op mij zetten'

Francesco Totti heeft zondag met een benutte penalty tegen Genoa (3-1) nog maar eens bijgedragen aan zijn status als levende Romeinse legende. Als clubicoon van AS Roma is hij inmiddels tweede op de eeuwige topschutterslijst van de Italiaanse competitie en is hij eveneens binnengedrongen in de toptien van meest ervaren spelers van de Serie A.

Romeinse legende Totti: 'Ik zou je geld niet op mij zetten'

Het treffen met Genoa was de 525ste competitiewedstrijd van Totti op het hoogste niveau. In dat duel nam hij zijn 225ste treffer voor zijn rekening. Daarmee deelt hij nu de tweede plek op de topschutterslijst met Gunnar Nordahl. Tussen 1948 en 1958 maakte de Zweed 225 doelpunten voor AC Milan en AS Roma. Het behalen van de koppositie lijkt voor Totti echter een utopie. Silvio Piola, die saillant genoeg vooral zijn doelpunten voor aartsrivaal Lazio maakte, kwam ooit tot 274 Serie A-goals. Zelf is Totti ook duidelijk. 'Als ik hem ook maar evenaar, stop ik direct. Maar ik zou je geld niet op mij zetten. Het is waarschijnlijk gemakkelijker om met AS Roma dit seizoen nog derde te worden.'

Daarmee gaf Totti direct het doel aan voor de werkgever van Maarten Stekelenburg. 'Champions League-kwalificatie. En ik geloof dat wij dat kunnen halen', aldus Totti. Met Roma bezet hij momenteel de zevende plaats, met vijf punten achterstand op de huidige nummer drie AC Milan. 'Ik wilde deze goal zó graag maken', verwijst Totti naar zijn jubileumtreffer. 'Ik ben blij met deze mijlpaal. Je moet deze prestatie zien als een bewijs van mijn liefde voor het Roma-shirt. Nu moeten mijn persoonlijke doelstellingen weer naar de achtergrond verdwijnen en moeten we ons focussen op de teamprestatie.'

ZanettiBehalve zijn totaal aantal treffers maakte Totti ook naam als een van de meest ervaren spelers in Italië. Met zijn 525 optredens bezet hij de tiende plek.

Op deze ranglijst lijkt een podiumplaats verder weg. Recordhouder Paolo Maldini heeft namens AC Milan het schier onevenaarbare aantal van 647 duels achter zijn naam.

Bovendien is de huidige nummer twee op de lijst momenteel nog actief als speler. Javier Zanetti, clubicoon van Internazionale (op de foto onder in duel met Totti), heeft sinds 1995 al 595 competitiewedstrijden voor de Milanese grootmacht afgewerkt. Doelman Gianluca Pagliuca (592, tussen 1987 en 2007) kwam tot 592 optredens. Dit seizoen kan Totti nog maximaal op 536 wedstrijden komen. Daarmee kan hij wel snel stijgen, aangezien Gianni Rivera (527) en Enrico Albertosi (532) binnen handbereik zijn. Volgend seizoen kan hij topschutter Silvio Piola (537) en Roberto Mancini (541) evenaren. Dan volgt er een gat naar nummer vijf Pietro Vierchowood (562).

In dat kader is opvallend dat Totti hoogstwaarschijnlijk zijn medio 2014 aflopende contract in Rome met een jaar gaat verlengen. TranenOverigens besloot Totti de avond met tranen in de ogen. Zijn kinderen vierden de jubileumtreffer door een shirt te dragen met daarop de tekst 'de beste vader van de wereld' (foto onder). 'En daarom was het een zeer emotionele avond. Ik wist namelijk niet eens dat ze in het stadion waren, ze waren namelijk al de gehele week ziek. Juist daarom werd het een onvergetelijke avond', besloot de levende legende.

Samenstelling: Tim Tempelaars <br /><br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen