Rolmodel Ronaldo neigt naar technische perfectie

Reacties

In het kader van de verkiezing voor de Gouden Bal krijgt ieder land drie stemmen. De bondscoach, aanvoerder van de nationale ploeg en één journalist mochten ook dit jaar hun drie favorieten kiezen. Frans van den Nieuwenhof van Voetbal International is namens de Nederlandse pers de afgevaardigde. Hij selecteerde Arjen Robben in zijn topdrie.

Rolmodel Ronaldo neigt naar technische perfectie

1. Cristiano Ronaldo
2. Manuel Neuer
3. Arjen Robben

Normaal gesproken zouden topspelers van de WK-finalisten Duitsland en Argentinië de belangrijkste kandidaten zijn voor de Gouden Bal, maar voor mij stonden zij ook dit jaar weer in de schaduw van Cristiano Ronaldo. Hij is het prototype van de moderne wereldster en was - ondanks een matig WK - de gezichtsbepalende man van het mondiale voetbal.

Los van zijn uitzonderlijke kwaliteiten is de aanvaller van Real Madrid zowel lichamelijk als mentaal ijzersterk. Hij is bezeten om zichzelf nog elke dag te verbeteren. Ronaldo geldt als een rolmodel voor de jonge profs van de toekomst. Iedereen wil tegenwoordig zijn zoals hij. De tijd dat Ronaldo irritatie of onbegrip opriep vanwege zijn 'overbodige' gegoochel ligt ook al een tijd achter ons. Op alle technische onderdelen van het spel neigt Ronaldo naar perfectie. Daarbij is zijn snelheid en explosiviteit enorm. Maar boven alles is zijn rendement ongekend.

Na het winnen van de Champions League is Ronaldo gewoon doorgegaan met het beslissen van wedstrijden. Dit seizoen kwam hij in 22 duels voor Real Madrid alweer tot 31 doelpunten en tien assists. Het betekent dat Ronaldo grofweg genomen in elke wedstrijd twee keer beslissend is.

Ronaldo is langzamerhand aan het uitgroeien tot één van de grootste fenomenen die het wereldvoetbal ooit kende. De tijd dat Pelé, Johan Cruijff en Diego Maradona vrij algemeen werden beschouwd als de beste spelers aller tijden ligt achter ons nu Lionel Messi (foto boven, links) en Cristiano Ronaldo (foto boven, rechts) al vele jaren lang de gezichtsbepalende voetballers zijn tijdens de verkiezingen om de Gouden Bal.

Sinds 2008 ging deze trofee afwisselend naar Ronaldo (2008, 2013, 2014) en Messi (van 2009 tot en met 2012). In een wat breder perspectief is Ronaldo’s prestatie nog uitzonderlijker, omdat hij al sinds 2004 onafgebroken op de eindrangschikking voorkomt. Sinds 2007 is hij zelfs vrijwel elke keer (behalve in 2010) als eerste of tweede geëindigd.

Arjen Robben (links) en Manuel Neuer: respectievelijk de nummer drie en twee van het lijstje van Frans van den Nieuwenhof.
Arjen Robben (links) en Manuel Neuer: respectievelijk de nummer drie en twee van het lijstje van Frans van den Nieuwenhof.

De keuze voor de nummers twee en drie was evenmin lastig. Hoewel spelers als Messi en Zlatan Ibrahimovic ook in 2014 tot de absolute top van het wereldvoetbal behoorden, waren Manuel Neuer en Arjen Robben net wat meer bepalend voor de resultaten van hun clubs en nationale teams.

Neuer liet zien dat hij is uitgegroeid tot ‘de perfecte doelman’ en was de meest stabiele en sterkste speler van wereldkampioen Duitsland. Robben was de meest opvallende speler van het WK in Brazilië, maar kon uiteindelijk na de eerste ronde niet meer het verschil maken tussen winst en verlies. Neemt niet weg dat Robben een uitzonderlijk sterk jaar doormaakte.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.