VI Live: terugblik op sterrenshow van wereldvoetbalbond

Reacties

In Zürich vond maandag vanaf 18.30 uur de uitreiking plaats van de FIFA Ballon d'Or (Gouden Bal), de verkiezing voor Wereldvoetballer van het Jaar 2014. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) troefde Lionel Messi (Barcelona) en Manuel Neuer (Bayern München) af voor de prestigieuze prijs, terwijl Robin van Persie een van de drie kanshebbers was voor de Puskás Award, de prijs voor het mooiste doelpunt. VI Live volgde de verrichtingen voor, tijdens en na de uitreiking op de voet.

VI Live: terugblik op sterrenshow van wereldvoetbalbond

VI Live is hierbij gesloten! Blik hieronder terug op alle hoogtepunten van het Gouden Bal-gala van de FIFA!

20.03 uur: RONALDO REAGEERT EMOTIONEEL
Cristiano Ronaldo is duidelijk emotioneel als hij het podium beklimt om de prijs uit handen van Thierry Henry in ontvangst te nemen. 'Tegen iedereen die op mij gestemd heeft zeg ik: dank jullie wel. Ook wil ik mijn trainer, voorzitter en medespelers bedanken. Ik heb een overgetelijk jaar met jullie beleefd. Om zo'n trofee te winnen, is iets unieks voor me. Ik hoop mijn hoge niveau vast te houden en nog meer individuele- en teamprijzen te winnen. Ik wil nog steeds elke dag beter worden. Ik had niet gedacht dat ik deze prijs drie keer zou winnen. Niet eens in mijn dromen. Ik hoop een van de beste spelers aller tijden te worden', aldus Ronaldo, die op het podium wordt vergezeld door zijn zoontje. Ronaldo kreeg bijna 38 procent van de stemmen, ruim twee keer meer dan Messi en Neuer, die allebei ruim 15 procent kregen. Messi blijft de Duitse doelman net voor qua percentage en eindigt zodoende tweede.

20:02 uur: CRISTIANO RONALDO WINT DE GOUDEN BAL
CRISTIANO RONALDO IS DE WINNAAR! Hij troeft Lionel Messi en Manuel Neuer af en wint de Gouden Bal. Het is de derde keer dat de ster van Portugal en Real Madrid wordt uitgeroepen tot beste speler ter wereld, want in 2008 en 2013 nam hij de Gouden Bal ook al in ontvangst!

19.59 uur: HENRY BETREEDT PODIUM
Daar is het moment waar we allemaal op gewacht hebben! Thierry Henry betreedt het podium en gaat zometeen de Gouden Bal uitreiken. Wordt het Ronaldo, Messi of toch Neuer?

19.55 uur: NADINE KESSLER VROUWELIJKE VOETBALLER VAN HET JAAR
Nadine Kessler van VfL Wolfsburg is uitgeroepen tot beste vrouwelijke voetballer van het jaar. Net als haar trainer Ralf Kellerman refereert zij in haar toespraak aan de zaterdag overleden Wolfsburg-speler Junior Malanda.

19.53 uur: NEUER ALS VELDSPELER
'Ik was vroeger een veldspeler en stond niet in het doel. Ik vond het heel leuk, maar tegenwoordig word ik gelukkig van spelen als keeper', aldus de doelman. 'Het is een eer dat ik als doelman kans maak op de Gouden Bal, naast grootheden als Messi of Ronaldo. Weinig keepers kunnen mij nazeggen dat ze bij de laatste drie kanshebbers zaten.'

19.52 uur: GUARDIOLA OVER NEUER
'Geweldige doelman, hij is slim. Kan geweldig anticiperen, is sterk in de lucht en met de bal aan de voet. Manuel domineert in alle opzichten. Hij zou centraal in de verdediging of op het middenveld kunnen spelen. Kom maar snel terug naar München, Manuel. We hebben je hard nodig', zijn de lovende woorden van Bayern München-trainer Pep Guardiola over Manuel Neuer, die net als Lionel Messi en Cristiano Ronaldo kans maakt op de Gouden Bal.

19.47 uur: JAMES RODRÍGUEZ WINT PUSKÁS AWARD
De Puskás Award gaat aan Robin van Persie voorbij. James Rodríguez gaat met de trofee aan de haal vanwege zijn prachtige volley in dienst van Colombia tegen Uruguay. 'Ik wil alle Colombianen bedanken voor hun steun. Dit is prachtig voor me', aldus de ster van Real Madrid.

19.32 uur: HET WERELDELFTAL VAN DE FIFPro
Een foto van een prachtige verzameling spelers, die eerder op de avond werden verkozen in de FIFPro WORLD XI. Thiago Silva en David Luiz van Paris Saint-Germain ontbreken op de foto, want zij moeten morgen een bekerwedstrijd spelen.

19.27 uur: MESSI OVER LUIS ENRIQUE EN HET WK
'Als er een nieuwe trainer komt veranderen dingen altijd. Dat is normaal. Een nieuwe tactiek, wat nieuwe spelers. Zo gaan die dingen. Helaas is het me afgelopen zomer niet gelukt om het WK te winnen. Hopelijk de volgende keer wel.'

19.26 uur: LUIS ENRIQUE OVER MESSI
Barcelona-trainer Luis Enrique heeft een videoboodschap voor zijn pupil Lionel Messi: 'Lionel, jij speelt elke wedstrijd alsof je op een schoolplein staat. Hij is met afstand en zonder enige twijfel de beste speler die ik ooit gezien heb. Bovendien is hij niet alleen een dribbelaar en afmaker, maar ook iemand die bereid is mee te verdedigen en het team te helpen.'

19.11 uur: JOACHIM LÖW TRAINER VAN HET JAAR
JOACHIM LÖW IS DE WINNAAR! De bondscoach van Duitsland, die op het voorbije WK wereldkampioen werd, troeft Carlo Ancelotti (Real Madrid) en Diego Simeone (Atlético Madrid) af.

'Ik ben enorm vereerd, maar ik heb het geluk gehad dat ik onder geweldige omstandigheden heb mogen werken met geweldige spelers. Mijn spelers zijn stuk voor stuk van wereldklasse. Het is een voorrecht om met jullie te mogen werken', aldus Löw. 'Bovendien zie ik al mijn Duitse trainerscollega's als Trainer van het Jaar. Zij hebben ervoor gezorgd dat de spelers die ik tot mijn beschikking had op het WK, zo goed waren. En ook ben ik de Duitse bond dankbaar, voor het zo goed opleiden van deze trainers.'

19.06 uur: TRAINER VAN HET JAAR – VROUWENVOETBAL
Ralf Kellerman (VfL Wolfsburg) is uitgeroepen tot Trainer van het Jaar in het vrouwenvoetbal.

19.03 uur: RONALDO INSPIREERT RAFAEL NADAL
Toptennisser Rafael Nadal over Ronaldo: 'Ik wil je feliciteren met een geweldig jaar en een geweldige carrière. Jouw drive om elke dag beter te worden, is een voorbeeld voor alles en iedereen. Ook voor mij. Daar ben ik je dankbaar voor.'

19.02 uur: RONALDO OVER ANCELOTTI
'Het is voor mij een eer om jou te trainen. Ik wens je een geweldig jaar toe', aldus Carlo Ancelotti-trainer in een videoboodschap over zijn sterspeler Cristiano Ronaldo. De aanvaller, die op het podium geroepen is, reageert verheugd: 'Ik heb het al zo vaak gezegd: het is een fantastische ervaring om met hem te werken. Hij is een fantastische trainer en een geweldige man. Hij begrijpt wat er leeft bij spelers. We hebben met hem een geweldig jaar beleefd, door voor de tiende keer de Champions League te winnen. Het was een superjaar voor Real Madrid.'

18.59 uur: CHARLIE
'Ik wil een korte toelichting geven op de Presidential Award', aldus Sepp Blatter. 'Toen ik een tijd geleden besloot deze award aan een journalist te geven, had ik niet kunnen vermoeden hoe belangrijk dat zou zijn, gezien de recente ontwikkelingen (in Parijs, red.). Dit toont nog maar eens aan hoe belangrijk journalisten voor ons allemaal zijn. Vanavond zijn we allemaal Charlie.'

18.54 uur: PRESIDENTIAL AWARD
FIFA-voorzitter Sepp Blatter reikt de FIFA Presidential Award uit aan de Japanse journalist Hiroshi Kagawa.

18.46 uur: WINNENDE ROBBEN
'Ik heb er lang niet zoveel gemaakt als die twee jongens naast me (Ronaldo en Messi, red.), maar mijn mooiste goal was die in de Champions League-finale tegen Borussia Dortmund', zegt onze Arjen Robben.

18.45 uur: FIFPro WORLD XI
En dat maakt dit geweldige elftal:

18.45 uur: RONALDO, MESSI, ROBBEN
En voorin staan Cristiano Ronaldo, Lionel Messi en Arjen Robben!

18.41 uur: INIESTA, DI MARÍA EN TONI KROOS UITVERKOREN
Het middenveld van het FIFPro-elftal is ook bekend. Andrés Iniesta (Barcelona), Angel Di María (Manchester United) en Toni Kroos (Real Madrid) zijn de uitverkorenen.

18.40 uur: LAHM, RAMOS, THIAGO SILVA EN DAVID LUIZ GEËERD
De verdediging van het FIFPro wereldelftal bestaat uit Philipp Lahm (Bayern München), Thiago Silva (PSG), David Luiz (PSG) en Sergio Ramos (Real Madrid).

18.38 uur: NEUER IN FIFA FIFPRO WORLD XI
Manuel Neuer van Bayern München is, niet geheel verbazingwekkend, door zijn collega's gekozen als doelman in het wereldelftal van de FIFPro. Neuer maakt zoals bekend ook nog kans op de Gouden Bal.

18.34 uur: PUSKÁS AWARD
Vanavond wordt ook bekend wie er aan de haal gaat met de Puskás Award, de prijs voor de maker van het mooiste doelpunt van het afgelopen seizoen. Robin van Persie is met zijn kopbal tegen Spanje een van de kanshebbers op die trofee. Er kan nog een uur gestemd worden voor deze publieksprijs. Via deze link kun je onze landgenoot nog altijd een handje helpen!

18.30 uur: UITREIKING BEGINT!
De uitreikingsceremonie gaat van start. Een voor een komen de genomineerden het podium op.

18.24 uur: RICKSEN AANWEZIG
Ook Fernando Ricksen behoort tot de genodigden in Zürich!

18.21 uur: TOESPRAAK BLATTER
Sepp Blatter verschijnt ten tonele. De voorzitter van de FIFA houdt een uitgebreide toespraak over de historie van de Gouden Bal én over het belang van vrijheid.

18.14 uur: HEGEMONIE MESSI EN RONALDO
Lukt het Manuel Neuer het tijdperk Lionel Messi-Cristiano Ronaldo te doorbreken? Het zou voor het eerst sinds 2008 zijn dat iemand anders dan die twee de Gouden Bal wint.

18.12 uur: BINGO!
Nog iets minder dan twintig minuten tot de uitreikingsceremonie. Wij pakken de bingokaart er alvast bij!

18.05 uur: DRIE GOUDEN BALLEN
Als het aan Joachim Löw, bondscoach van Duitsland ligt, worden er vanavond liefst drie Gouden Ballen uitgereikt. 'Ik vind dat alle genomineerde spelers er een verdienen. Cristiano Ronaldo heeft zoveel doelpunten gemaakt, dat ik de tel kwijt ben. Messi is fantastisch, terwijl Neuer voor ons bepalend was op het WK. Hij was geen keeper, maar een extra verdediger.'

18.00 uur: AFTELLEN TOT UITREIKING
De uitreikingsceremonie begint over een half uur. Hierbij een fraai kiekje van de drie kanshebbers op de belangrijkste trofee die vanavond vergeven wordt in Zürich: Manuel Neuer, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

17.15 uur: WINNAAR FALLON D'FLOOR
Ook de winnaar van de Fallon D'Floor is bekend. De humoristische spin-off van de Ballon d'Or gaat naar de speler die in het afgelopen seizoen verantwoordelijk was voor de meest lachwekkende fopduik. Adryan van Leeds United komt de trofee toe vanwege dit idiote theater.

16.59 uur: RONALDO HEEFT EEN OOGJE OP DE GOUDEN BAL

16.25 uur: MESSI LOOFT RONALDO
Lionel Messi is laaiend enthousiast over de prestaties van Cristiano Ronaldo bij Real Madrid het afgelopen seizoen. 'Hij was waanzinnig goed. Hij heeft de Champions League gewonnen én verbrak het doelpuntenrecord. Spectaculair.'

16.19 uur: FLIRT RONALDO
Cristiano Ronaldo zou graag eens met Lionel Messi en Manuel Neuer in één elftal spelen. 'Dat zou heel leuk zijn. Een goede zaak ook.' Ronaldo verklaarde vereerd te zijn door het feit dat hij opnieuw kans maakt op de Gouden Bal. 'Dit is het achtste jaar op rij dat ik bij de laatste drie kanshebbers hoor. Dat is heel belangrijk voor me.'

16.13 uur: PERSCONFERENTIE NEUER, MESSI EN RONALDO

15.36 uur: EIGENSCHAPPEN VAN EEN GOEDE COACH
Diego Simeone (Atlético Madrid): 'Het is belangrijk om te zien hoe spelers zich identificeren met je visie. Dat is een van de grootste uitdagingen.'
Carlo Ancelotti (Real Madrid): 'Het belangrijkste is dat je hard werkt en kan samenwerken met je spelers. Van de spelersgroep een team smeden en weten wat voor karakters er in je selectie zitten.'
Joachim Löw (Duitsland): 'De trainer is de psycholoog van het team. Hij moet er een eenheid van maken, dat is de voornaamste taak van een coach.'

15.35 uur: AANKOMST BARÇA-STERREN
Ook Lionel Messi en Andrés Iniesta zijn in Zürich. Barça TV maakte van hun aankomst de volgende beelden.

15.25 uur: WIE IS DE BESTE TRAINER?
Diego Simeone heeft zijn fotomomentje vast gehad. De trainer van Atlético Madrid is samen met Joachim Löw (Duitsland) en Carlo Ancelotti (Real Madrid) kanshebber voor de titel Beste Trainer van het Jaar.

15.00 uur: GROTE FAVORIET IN VLIEGTUIG

13.45 uur: FANS VERZAMELEN ZICH

13.41 uur: GÖTZE STEUNT NEUER

#NeuerForBallonDor!! You deserve it! Manuel #Neuer ��

Ein von Mario Götze �� (@gotzemario) gepostetes Foto am

13.19 uur: VAN PERSIE STUURT GULLIT

13.17 uur: NEUER EN ROBBEN OP WEG NAAR ZÜRICH

13.06 uur: ANDRES INIESTA ONDERWEG

13.03 uur: WIE GAAT ER WINNEN?

13.00 uur: VOORBEREIDINGEN IN VOLLE GANG

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.