Roda JC stuit opmars FC Utrecht met unieke thuiszege

Roda JC Kerkrade heeft een punt gezet achter de reeks zonder nederlaag van FC Utrecht. De ploeg in vorm liep in Limburg door een late goal van Maecky Ngombo tegen een 1-0 nederlaag aan.

De eerste helft leverde bijzonder weinig spektakel op, al was het in de tiende minuut even schrikken voor de Roda-aanhang. Yassin Ayoub nam in de tiende minuut het doel van Benjamin van Leer van afstand onder vuur. De goalie van de Limburgers had het nakijken, maar de bal belandde tegen de kruising.

Waar het voor beide elftallen lang wachten was op kansen, werd er van Nathan Rutjes minder geduld gevraagd voor een levensgrote mogelijkheid. Niemand van Utrecht zag zich genoodzaakt in te grijpen bij een voorzet van Tom Van Hyfte, waardoor de net ingevallen Rutjes kort na rust in balbezit kwam. De middenvelder vergat rustig af te werken en krijg zijn inzet niet tussen de palen.

De gemiste mogelijkheid voor Rutjes bleek voor de thuisploeg het sein om meer werk te maken van de jacht op de openingstreffer. Het was Hicham Faik die bijna de ban brak na een uur spelen. Het schot van technicus stevende af op de kruising, maar de fraaie poging miste doel. Dit keer was het keeper Robbin Ruiter die opgelucht ademhaalde.

De doelman van de Domstedelingen hoefde in de vijf laatste competitieduels maar drie keer te vissen. Het is echter niet alleen Ruiter die in uitstekende vorm verkeert bij Utrecht. De ploeg van trainer Erik ten Hag hield zestien punten over aan de laatste zes Eredivisie-wedstrijden. Dat de Utrechters dit seizoen elf doelpunten maakten in de laatste tien minuten van de wedstrijd (drie meer dan elke andere ploeg in de Eredivisie voorafgaand aan deze speelronde) gaf hoop op een spectaculair slot.

Het was niet Utrecht, maar Roda dat daarvoor zorgde. Uit een counter maakte Ngombo op aangeven van Rutjes namelijk 1-0. Met zijn eerste competitietreffer bezorgde de twintigjarige Belg zijn ploeg drie felbegeerde punten, want Utrecht bleek niet meer in staat zich te herstellen van de domper. Door de eerste nederlaag sinds 22 november blijft Utrecht zevende, terwijl Roda naar plek dertien klimt. Voor de Limburgers is het de eerste thuiszege in de Eredivisie sinds 22 augustus.