Roda JC kijkt weer omhoog na knappe zege op Groningen

Roda JC Kerkrade heeft in eigen huis een dikverdiende zege geboekt op een flets FC Groningen: 3-1. Door de zege hebben de Limburgers de veilige plaatsen binnen handbereik.

Roda, met aanvoerder Tom van Hyfte op de bank, pakte vanaf het begin de leiding en was in controle zonder echte grote kansen te creëren. De eerste keer dat dat wel gebeurde, stuitte Mitchel Paulissen met een kopbal op Groningen-doelman Sergio Padt. Even later kwam de eerste kans voor de uitploeg via Oussama Idrissi, die over schoot en zijn voorbeeld later gevolgd zag worden door Mimoun Mahi. De clubtopscorer van Groningen (tien goals) had zijn vizier niet op scherp en kreeg de bal twee keer achter elkaar niet op doel.

Een minuut later strafte Roda de gemiste kans van Groningen af. Een perfecte voorzet van Mikhail Rosheuvel, die de hele wedstrijd voor dreiging zorgde, belandde op het hoofd van Abdul Ajagun. De Nigeriaanse middenvelder kopte binnen nadat zijn mandekker Tom Hiariej niet met hem meeliep. Een kostbare fout van de speler van Groningen, die vorige week tegen Ajax als vervanger van Juninho Bacuna (toen geschorst) genoeg indruk had gemaakt om zijn basisplaats te behouden. Tot de rust probeerde Roda met Rosheuvel in de hoofdrol nog verder uit te lopen, maar de dreiging die de buitenspeler bracht, werd niet omgezet in doelpunten.

Snel na de start van de tweede helft kreeg Roda de kans om de voorsprong uit te breiden. Dani Schahin ging samen met Ajagun op het doel van Padt af, maar in plaats van de bal af te spelen, schoot hij tot woede van Ajagun voorlangs. Waar Mahi voor Groningen opnieuw geen gebruik maakte van een kansrijke aanval, bracht Roda-gelegenheidsaanvoerder Christian Kum de stand tien minuten na rust wel op 2-0 door met een stijlvolle kopbal uit een corner raak te koppen.

De opbouw naar de 3-0 deed sterk aan de 2-0 denken. Groningen miste een kans, dit keer in de persoon van Bryan Linssen, waarna Roda wel trefzeker was. Schahin maakte zijn eerste doelpunt sinds zes wedstrijden na een subtiel gegeven voorzet van Paulissen, die in de tegenaanval was weggestuurd door Rosheuvel. Het leek voorbij voor Groningen, maar Linssen deed al snel iets om zijn fout goed te maken. De Limburger, die voor alle Limburgse profclubs behalve Roda speelde, mikte knap raak vanaf de rand van het zestienmetergebied. Linssen speelde de wedstrijd niet uit; hij werd drie minuten voor het einde met rood van het veld gestuurd. Verder dan de 3-1 kwam Groningen niet.

Met de ruime zege op Groningen bevestigt Roda de geschiedenis. De Trots van het Zuiden scoorde tegen geen enkele ploeg zoveel in de clubhistorie (132). Door de overwinning klimt Roda (23 punten) naar plek zestien, het staat slechts op doelsaldo onder nummer vijftien Excelsior. Groningen (elfde, 28 punten) wacht op zijn beurt al acht duels op een overwinning. De laatste keer dat de ploeg van Ernest Faber drie punten pakte was op 14 januari tegen Heracles Almelo.