Robben vindt haperend Dortmund van Europees topniveau

Gezien de posities op de ranglijst was de wedstrijd tussen Bayern München en Borussia Dortmund allerminst een topper te noemen. Arjen Robben, die zijn zestigste Bundesliga-treffer maakte en alleen Roy Makaay (78) en Klaas-Jan Huntelaar (63) voor zich hoeft te dulden, meende ondanks de huidige zestiende (!) plaats van BVB dat Bayern van een Europese topploeg had gewonnen (2-1).

Want Bayern moest zaterdagavond in de eigen Allianz Arena ouderwets aan de bak. Pas vijf minuten voor tijd pakte Der Rekordmeister opnieuw drie punten, nadat Arjen Robben een penalty had benut. De Oranje-international zag dat de vonken er net als in confrontaties uit het verleden af spatten. 'Ja, dat heeft echt te maken met de tegenstander. Dit is wat we nodig hebben met het oog op de toekomst. Dit zijn tegenstanders die je ook treft als je verder komt in de Champions League.'

Wellicht dat de gedachten van Robben ook nog even teruggingen naar het miljoenenbal, toen hij vanaf elf meter mocht aanleggen. In de CL-finale van 2013 was hij tegen Dortmund immers de matchwinner, nadat hij in de verloren eindstrijd van een jaar eerder nog vanaf elf meter had gemist tegen Chelsea. Twijfelen deed Robben nu niet. 'Ik was volledig overtuigd dat ik hem ging maken, dat moet ook wel. Ik heb op dat moment geen enkele twijfel: Schiet dat ding erin, dan is het voorbij.'

Arjen Robben was met zijn rake penalty in de slotfase de matchwinner tegen Borussia Dortmund.

Trainer Pep Guardiola zag echter niet voor Robben, maar voor Franck Ribéry een beslissende rol weggelegd. 'Hij heeft ons enorm geholpen nadat hij was ingevallen. Hij moest met zijn kracht in de één-tegen-één-duels voor gevaar zorgen. We hebben super gespeeld in de tweede helft', aldus Guardiola, die zag dat de kracht van Dortmund zich ook vertaalde in de eerste tegentreffer van doelman Manuel Neuer sinds 688 minuten.

Ook voor Robert Lewandowski was het een speciale avond. De Poolse spits maakte zijn eerste treffer tegen zijn oude werkgever, die hij afgelopen zomer na vier jaar verliet, en heeft nu als enige speler tegen alle achttien huidige Bundesliga-clubs gescoord. 'Maar ook voor mij was het geen eenvoudige wedstrijd. In de eerste helft speelden we niet zo goed, maar in de tweede helft hebben we zoals gepland orde op zaken gesteld.'