Robben trefzeker in verhitte derde speelronde Bundesliga

Bayern München heeft mede dankzij een treffer van Arjen Robben ook zijn derde wedstrijd van dit seizoen gewonnen. In vijf wedstrijden in de Bundesliga werden maar liefst zeven rode kaarten getrokken. Bayern München, Bayer Leverkusen en FSV Mainz 05 zijn na drie wedstrijden nog altijd zonder puntverlies. Dat geldt ook voor Borussia Dortmund, dat vrijdagavond al van Werder Bremen won.

Bayern München – 1. FC Nürnberg 2-0
Bayern had veel de bal, maar wist het balbezit aanvankelijk niet om te zetten in kansen. Na ruim een halfuur kreeg David Alaba de kans vanaf elf meter de thuisploeg op voorsprong te zetten, nadat Arjen Robben (foto boven) wel erg makkelijk een strafschop had gekregen. De Oostenrijkse linksback zag zijn inzet echter gekeerd worden door  doelman Raphael Schäfer, die de bal zelfs klemvast pakte. Mario Mandžukić had vlak voor rust rood moeten krijgen, maar zijn grove charge op Per Nilsson werd slechts bestraft met geel.

In de tweede helft voerde Bayern de druk steeds verder op. Na zeventig minuten brak Franck Ribéry de ban, door een voorzet van Lahm op schitterende wijze in te koppen. Daarna eiste Robben een hoofdrol voor zich op. Hij rondde een schitterende solo af met een schuiver met rechts. Invaller Xherdan Shakiri raakte nog de paal, maar de 2-0 bleef als eindstand op het scorebord staan.

Bayern München-trainer Pep Guardiola maakte enkele opvallende keuzes in zijn basisopstelling. Hij speelde slechts met drie verdedigers, omdat Philipp Lahm op het middenveld startte. Mario Götze en Thiago begonnen voor het eerst in de Bundesliga in de basis bij Bayern. Ook Arjen Robben mocht – in tegenstelling tot vorige week – vanaf het begin meedoen.

Bayer Leverkusen – Borussia Mönchengladbach 4-2
Roel Brouwers en Luuk de Jong zagen vanaf de bank toe hoe Bayer Leverkusen binnen dertig minuten uitliep naar een 2-0 voorsprong. Stefan Kiessling mocht vanaf elf meter aanleggen na een handsbal van Juan Arango. De spits faalde niet vanaf de stip (foto) en zorgde daarmee voor zijn honderdste Bundesliga-treffer in dienst van Leverkusen.

Toen Sidney Sam op aangeven van Kiessling even later voor 2-0 zorgde, leek de wedstrijd al vroeg gespeeld. Mönchengladbach toonde echter veerkracht en kwam vlak na rust dankzij treffers van Martin Stranzl en Arango weer op gelijke hoogte. Leverkusen liep via goals van Sam en Gonzalo Castro naar een 4-2 zege.

Brouwers bleef negentig minuten lang op de bank bij Mönchengladbach, De Jong mocht drie minuten voor tijd opdraven. Gladbach heeft na drie speelrondes drie punten vergaard. Leverkusen deelt de koppositie in de Bundesliga met negen uit drie.

Hannover 96 – Schalke 04 2-1
De misère bij Schalke 04 houdt aan. Na de 4-0 nederlaag van vorige week bij VfL Wolfsburg gingen Die Königsblauen ook bij Hannover 96 onderuit in een wedstrijd die ze met negen man beëindigden.

Na een vroege rode kaart van aanvoerder Benedikt Höwedes, die de doorgebroken Mame Biram Diouf neerhaalde (foto) in een poging een tegentreffer te voorkomen, kwam Schalke uit de resulterende strafschop van Szabolcs Huszti al in de vijftiende minuut op achterstand.

Zonder Höwedes bleek Schalke een schip zonder kapitein. Toch profiteerde Hannover drie minuten voor rust pas van de chaos in de defensie. Opnieuw stonden Huszti en Diouf aan de basis van het doelpunt. De Senegalese spits kopte uit een voorzet van de Hongaar van dichtbij raak.

Tien minuten na rust vond Schalke via Adam Szalai, de vervanger van de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar, uit het niets nog aansluiting. Nadat Huszti een kwartier voor tijd nog rood had gekregen omdat hij Tim Hoogland in het gezichte raakte, kon Schalke nog jagen op het tweede punt van het seizoen, maar dat bleef uit.

In de slotfase kwam de nummer vier van vorig seizoen zelfs nog met negen man te staan, doordat Christian Fuchs in zes minuten tijd twee gele kaarten incasseerde. Dinsdag zal de geplaagde ploeg van trainer Jens Keller tegen het PAOK Saloniki van Huub Stevens eindelijk eens moeten winnen, anders dreigt uitschakeling in de play-offs van de Champions League.

1899 Hoffenheim – SC Freiburg 3-3
Een zeer opvallend moment na negen minuten spelen. Sejad Salihovic maakte namens de thuisploeg de openingstreffer uit een strafschop, maar lang kon hij daar niet van genieten. Direct na de treffer kreeg hij het aan de stok met Freiburg-aanvoerder Julian Schuster, die hij een tik op zijn wang verkocht. Scheidsrechter Tobias Stieler bestrafte het voorval met een rode kaart voor de doelpuntenmaker.

Het knotsgekke duel ging op en neer. Oliver Sorg maakte binnen het kwartier 1-1, even later kwam Hoffenheim weer op 2-1 dankzij Kevin Volland, maar Karim Guédé trok de stand weer gelijk. Toen Francis Coquelin nog voor rust binnen een minuut twee gele kaarten kreeg, stonden beide ploegen met tien man op het veld.

Uiteindelijk moesten de teams zich tevreden stellen met een punt. Sebastian Freis maakte na ruim een uur de 2-3 namens Freiburg, maar Hoffenheim sleepte een kwartier voor tijd nog een punt uit het vuur dankzij Tobias Strobl. Freiburg eindigde zelfs met negen man toen invaller Admir Mehmedi in blessuretijd rood kreeg. De bezoekers pakten daarmee het eerste punt van het seizoen, terwijl Hoffenheim op vijf punten staat.

FSV Mainz 05 – Vfl Wolfsburg 2-0
De thuisploeg was een van de vijf clubs die na twee speelronden op zes punten stond. Zonder de nog altijd geblesseerde Bas Dost kwam VfL Wolfsburg naar de Coface Arena om daar verandering in te brengen. Dat lukte niet, al viel de beslissing pas na rust.

Eric Maxim Choupo-Moting maakte na een uur het openingsdoelpunt. De Kameroener kon aannemen en eenvoudig afronden. Tot overmaat van ramp voor Wolfsburg moest middenvelder Luiz Gustavo (foto), die onlangs werd overgenomen van Bayern München, vier minuten na het openingsdoelpunt het veld ruimen met zijn tweede gele kaart. Nicolai Müller bepaalde de eindstand op 2-0.

Door de nipte zege staat Mainz na drie duels knap op negen punten, Wolfsburg blijft steken op drie punten.