Robben maakt verschil voor Oranje bij nieuwe start in Wales

Reacties

Dankzij twee doelpunten van Arjen Robben heeft het Nederlands elftal de oefeninterland tegen Wales omgezet in een zege: 2-3. Het betekende de tweede overwinning onder het bewind van bondscoach Danny Blind.

Robben maakt verschil voor Oranje bij nieuwe start in Wales

Wie zonder enige voorkennis naar het oefenduel in de stromende regen in Cardiff keek, zou wellicht denken dat niet Wales maar Oranje de ploeg was die vorige maand een EK-ticket had bemachtigd. De ploeg die bondscoach Chris Coleman op de been bracht herbergde dan ook geen enkele van de vier doelpuntenmakers tijdens de kwalificatiereeks. Vooral de afwezigheid van Gareth Bale, met zeven goals de stuwende kracht achter het debuut op een Europese eindronde, liet zich voelen.

Blind kon juist voor het eerst onder zijn bewind een hele wedstrijd over Robben beschikken. De 31-jarige aanvoerder verbloemde bij zijn rentree het gebrek aan aanvallende impulsen. Want behoudens de ingevingen van de aanvaller van Bayern München was het aantal kansen dat Oranje in het weer in ere herstelde 5-3-2-systeem creëerde op één hand te tellen. Zo produceerde zowel Terence Kongolo als Daryl Janmaat in hun rol als offensieve back voor rust maar één echt goede voorzet.

Bas Dost opende in zijn vierde interland de score voor het Nederlands elftal uit een voorzet van Daryl Janmaat.
Bas Dost opende in zijn vierde interland de score voor het Nederlands elftal uit een voorzet van Daryl Janmaat.

Dat was wél voldoende om Bas Dost zijn eerste interlandgoal te laten maken. De spits van VfL Wolfsburg kopte op aangeven van de Feyenoord-verdediger nog recht in de handen van Wayne Hennessey, maar in de 32ste minuut was het uit de prima bal van Janmaat wel raak voor Dost, die de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar. De doelman van Wales greep echter wel erg klungelig in bij de naar de grond gekopte inzet van de 26-jarige aanvaller.

Verder was het vooral Robben die in samenwerking met Wesley Sneijder voor gevaar zorgde. De van een liesblessure herstelde linkspoot kreeg dankzij uitstekende passes van Sneijder liefst drie keer de kans zijn eerste interlandgoal van 2015 te maken, voordat hij dat tien minuten na rust alsnog deed na een typerende actie. Bij een uitbraak kneep de 88-voudige international vanaf rechts op volle snelheid naar binnen, om vervolgens geduldig te wachten voordat hij de verre hoek vond: 1-2.

Wales kon daar bij afwezigheid van Bale behoudens twee ongevaarlijke rollertjes van Tom Lawrence aanvankelijk nauwelijks iets tegenover stellen, maar ook met het defensievere spelsysteem riep Oranje het onheil weer over zich af. Hoewel Jasper Cillessen voor het eerst in zijn loopbaan een penalty stopte, maakte Joe Ledley vlak voor rust eigenlijk vanuit het niets gelijk, nadat Joe Allen vanaf elf meter had mogen aanleggen na een ongelukkige handsbal van Kongolo bij een corner.

Arjen Robben was met zijn snelheid een plaag voor de Wales-defensie en toonde nog maar eens aan hoezeer Oranje hem vorige maand in de laatste twee EK-kwalificatieduels had gemist.
Arjen Robben was met zijn snelheid een plaag voor de Wales-defensie en toonde nog maar eens aan hoezeer Oranje hem vorige maand in de laatste twee EK-kwalificatieduels had gemist.

Opvallend was dat de Oranje-verdedigers na de primeur van Cillessen bij het inlopen veel minder alert waren dan de in de rebound trefzekere Ledley. Ook toen Allen in de zeventigste minuut een hoekschop voor het Nederlandse doel slingerde, ontbeerde het de Nederlandse defensie – waar Joël Veltman de geblesseerde Virgil van Dijk halverwege had afgelost – aan oplettendheid. Verdediger Emyr Huws kon daardoor ongehinderd de 2-2 binnenkoppen.

Nederland kon daarmee nog geen afscheid nemen van de slechte statistieken in de EK-kwalificatiereeks, die veertien tegengoals opleverde. Dat het in Cardiff een zege niet in de weg stond, was te danken aan Robben. Uit een pass van Dost bleef de Groninger, die even daarvoor nog naast schoot, in de 81ste minuut koelbloedig. De voorbereiding op de kwalificatiereeks voor het WK 2018 startte daarom met een zege. Dinsdag wacht in en tegen Duitsland de volgende test. En dan is Robben er volgens afspraak niet bij.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.