Blind gooit roer om: vijf verdedigers, zeven wijzigingen

Reacties

Bondscoach Danny Blind heeft ervoor gekozen het beproefde 5-3-2-systeem van het WK 2014 weer uit de kast te halen. Oranje treedt in dat systeem aan in de oefenwedstrijd tegen Wales, die om 20.45 uur begint in het Cardiff City Stadium. Bovendien is het Nederlands elftal op liefst zeven plekken gewijzigd.

Blind gooit roer om: vijf verdedigers, zeven wijzigingen

Van de elf spelers die in de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië (2-3) in de basis stonden, hebben er slechts vier hun plek in de startopstelling behouden: Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk, Daley Blind en Wesley Sneijder. Jeroen Zoet, Kenny Tete, Jairo Riedewald, Georginio Wijnaldum, Anwar El Ghazi, Klaas-Jan Huntelaar en Memphis Depay spelen om uiteenlopende redenen nu niet mee.

In de plaats van dat zevental laat Blind tijdens de eerste wedstrijd richting het WK 2018 in Rusland enkele nieuwe gezichten opdraven. Zo vormt Quincy Promes met Jordy Clasie en Wesley Sneijder het driemansmiddenveld en krijgt Arjen Robben in de spits gezelschap van Bas Dost. Jasper Cillessen keert na zijn blessure terug onder de lat, terwijl Daryl Janmaat en Terence Kongolo de backposities bezetten.

Zekerheid
Blind kondigde donderdag tijdens zijn persconferentie al aan meer defensieve zekerheid te zullen inbouwen naar aanleiding van de mislukte EK-kwalificatiereeks. Toen liet de opvolger van Guus Hiddink nog in het midden hoe hij dat zou doen: met vijf verdedigers of met twee controleurs.

Nu is dus duidelijk dat Blind terugvalt op het systeem waarmee Nederland succes boekte op het WK 2014. Op dat toernooi behaalde Oranje een bronzen plak met een hechte defensie als uitgangsbasis. In de afgelopen kwalificatiereeks incasseerden de mannen van Hiddink en Blind echter veertien doelpunten in tien duels.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.