Robben en Van Persie moeten meerdere erkennen in trio

Arjen Robben en Robin van Persie zijn niet langer in de race voor de eretitel Beste Speler in Europa voor het seizoen 2012/13. De twee Oranje-internationals werden bij de beste tien genomineerd, maar moesten toezien hoe alleen Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Franck Ribéry de laatste schifting overleefden.

Robben en Van Persie moeten meerdere erkennen in trio

De Europese voetbalunie UEFA maakte behalve de twee Nederlanders ook de andere afvallers bekend.  Robben (foto) en Van Persie werden respectievelijk vijfde en tiende.

Van plek vier tot en met tien
4. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund)
5. Arjen Robben (Bayern München)
6. Thomas Müller (Bayern München)
7. Gareth Bale (Tottenham Hotspur)
8. Bastian Schweinsteiger (Bayern München)
9. Zlatan Ibrahimovic (Paris Saint-Germain)
10. Robin van Persie (Manchester United)

Van Persie speelde afgelopen seizoen een cruciale rol in het behalen van de titel van Manchester United door met 26 goals topscorer van de Premier League te worden, terwijl Robben zijn club Bayern München in de Champions League-finale langs Borussia Dortmund schoot (2-1). Bayern won afgelopen seizoen de treble.

Met Messi, Ronaldo en Ribéry is het podium al bekend. De vraag is alleen in welke volgorde de journalisten die mogen stemmen zullen verkiezen. Op 29 augustus volgt de uitslag. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League.

Ronaldo verdiende zijn uitverkiezing door het afgelopen seizoen topscorer te worden in de Champions League met twaalf goals. Hij verloor evenwel in de halve finale met Real Madrid van Borussia Dortmund. De halve eindstrijd was ook het eindpunt voor Barcelona en Lionel Messi, die acht keer doel trof in het miljoenenbal. Zoals gezegd won Ribéry de Cup met de Grote Oren, al was zijn eigen bijdrage met één goal en vijf assists gering.

Messi won in 2011 de eerste editie van de door UEFA-voorzitter Michel Platini in het leven geroepen verkiezing. De viervoudig Wereldvoetballer van het Jaar gaat dus op voor zijn tweede prijs. Andrés Iniesta, de winnaar van vorig jaar, was niet genomineerd.

Wedergeboorte
De prijs is in feite een wedergeboorte van de strijd om de Gouden Bal, die tot 2009 jaarlijks werd uitgereikt door toonaangevende Europese journalisten in het Franse blad France Football maar inmiddels is samengegaan met de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar.

Bekijk hier al onze video's