Robben en Sneijder dompelen uitgeschakeld Turkije in rouw

In Turkije heeft Nederland de WK-kwalificatiereeks een passend slot gegeven (0-2). Door de treffers van Arjen Robben en Wesley Sneijder bleven de gastheren met een kater achter.

Nederland heeft de succesvolle WK-kwalificatiereeks ook afgesloten zoals die was begonnen; met een 2-0 zege op Turkije. Net als bijna een jaar geleden in Amsterdam kreeg Oranje in Istanbul de steun in de rug van een vroege treffer. Dit keer kwam die met het nodige fortuin tot stand.

Tot zijn verrassing zag Arjen Robben in de achtste minuut een vrije trap van zijn voet vanaf de rechterkant bij de tweede paal in het Turkse doel eindigen. Mede door de aanwezigheid van de nodige spelers voor zijn neus bleef keeper Volkan Demirel een antwoord schuldig.

De voorsprong was terecht gezien de overtuigende openingsfase, waarmee Oranje de verwachte Turkse storm in de kiem smoorde. Nederland had in de eerste helft meer kansen, maar onder anderen Wesley Sneijder zag zijn pogingen stranden.

Er waren meer gelijkenissen met de start van de kwalificatiereeks. Turkije weigerde ook dit keer de defensieve kwetsbaarheid van Oranje af te straffen. De ploeg van bondscoach Fatih Terim kon zich dat zichzelf verwijten, want een fase met druk op de Nederlandse verdediging bleef zonder een echt gevaarlijke poging op het doel.

De actie van Yilmaz Burak op slag van rust was veelzeggend voor het Turkse spel. De spits van Galatasaray kon vrij opstomen naar het Nederlandse doel, maar speelde de bal te ver voor zich uit. Voor Jasper Cillessen was het daardoor een koud kunstje de Turkse aanval onschadelijk te maken.

De Ajax-doelman, die de geblesseerde Michel Vorm verving in de basis, werd niet echt op de proef gesteld in zijn tweede interland. Dat had ook te maken met de genadeklap die Sneijder twee minuten na rust uitdeelde. Na een combinatie met invaller Dirk Kuijt speelde hij zich met een fraaie beweging vrij, om vervolgens de bal onberispelijk achter Demirel te schieten.

Met zijn 26ste treffer in zijn interlandcarrière zorgde Sneijder voor de beslissing die op 7 september pas viel in de laatste minuut via Luciano Narsingh. Turkije probeerde in het thuisduel de hoop op een ontsnapping nieuw leven in te blazen met een aansluitingstreffer, maar strandde daarbij op Cillessen.

De Ajax-doelman bewees zijn waarde als een betrouwbare sluitpost. Met zijn redding op de poging van invaller Gökhan Töre, wiens inzet van richting werd veranderd door Jordy Clasie, onderscheidde hij zich positief.

Voor Turkije eindigde zo de kwalificatiereeks ook zoals die was begonnen; met een teleurstelling. Want door de nederlaag ging de tweede plaats én daarmee een plek in de play-offs verloren.

Nederland was al zeker van een WK-ticket en kan zich met overtuigende cijfers uit de kwalificatie (negen zeges, één gelijkspel en doelcijfers van 34 voor en 5 tegen) voorbereiden op het toernooi in Brazilië.