Herboren Turkije wacht alles-of-niets-scenario tegen Oranje

Voetbal International volgt de verrichtingen van het Nederlands elftal op de voet. Dinsdag speelt Oranje om 20.00 uur in Istanbul tegen Turkije in het kader van de WK-kwalificatie.

Herboren Turkije wacht alles-of-niets-scenario tegen Oranje

Turkije

Klassering: 2de plaats (zestien punten uit negen duels)
Vorm: V-G-W-W-W

Dat Turkije met nog één kwalificatieduel te spelen nog uitzicht heeft op het WK, is al een klein wonder. De Turken begonnen namelijk zeer zwak aan de kwalificatiereeks, want van de eerste vier wedstrijden werd er slechts één (3-0 tegen Estland) gewonnen. Nederland (2-0), Roemenië (0-1) en Hongarije (3-1) bleken te sterk, waardoor de Turkse WK-missie tot mislukken gedoemd leek.

Leek, want de in augustus aangestelde bondscoach Fatih Terim blies de Turkse hoop nieuw leven in. Aan de hand van de opvolger van de ontslagen Abdullah Avci won Turkije tot nu toe al zijn wedstrijden. De confrontaties met Andorra (5-0), Roemenië (0-2) en Estland (0-2) werden onder de bezielende leiding van Terim stuk voor stuk winnend afgesloten. Een heel contrast met het Turkije onder Avci, die medio 2013 zijn krediet definitief verspeelde doordat Turkije in eigen huis de oefenduels met Letland (3-3), Slovenië (0-2) en Ghana (2-2) niet had weten te winnen.

Tegen Nederland hopen de Turken vurig op een voortzetting van de perfecte reeks onder Terim, onder wie het elftal in 2008 de halve finale van het EK bereikte. Het volgepakte Şükrü Saracoğlu-stadion zal het elftal bijna letterlijk naar Brazilië willen schreeuwen. Voor de Turkse spelers wordt het een opgave op zich om in die omstandigheden het hoofd koel te houden. Indien Turkije van Nederland wint, is het behoud van de tweede plaats praktisch zeker. Alleen in het geval van een extreem ruime zege van Roemenië op Estland kan Turkije dan nog met lege handen achterblijven. De Turken en Roemenen hebben allebei zestien punten, maar het Turkse doelsaldo is een stuk beter dan dat van Roemenië (+9 tegen +5).

Umut Bulut en Çaner Erkin (rechts) vieren de openingstreffer tegen Estland.
Umut Bulut en Çaner Erkin (rechts) vieren de openingstreffer tegen Estland.

Uitgelicht
De Turkse hoop rust voor een groot deel op de schouders van Arda Turan. De onvoorspelbare dribbelaar van Atlético Madrid wordt tegen Oranje zoals gebruikelijk op de linkerflank geposteerd, waarvandaan hij de vrijheid heeft om naar binnen te komen en de twee spitsen te ondersteunen. In dat licht zal het ontbreken van Nigel de Jong (geschorst) bij Nederland in het Turkse kamp met gejuich zijn ontvangen.

Terim zal tegen Oranje met bijna dezelfde opstelling spelen als vrijdag tegen Estland. Alleen links achterin vindt een wijziging plaats. Çaner Erkin is geschorst en hij wordt vervangen door Hasan Ali Yildirim. De flanken van het Turkse middenveld zijn bijzonder aanvallend ingesteld, waardoor in balbezit sprake is van een middenveld met slechts twee spelers (Topal en Inan) en een aanval van vier man.

Vermoedelijke opstelling Turkije: Demirel; Gönül, Toprak, Kaya, Yildirim; Töre, Topal, Inan, Turan; Yilmaz, Bulut.

NEDERLAND

Klassering: 1ste plaats (25 punten uit negen duels)
Vorm:
W-G-G-W-W

Voor het nog ongeslagen Nederlands elftal wordt het bezoek aan Turkije waarschijnlijk de lastigste test in de WK-kwalificatiereeks. Bondscoach Louis van Gaal wijzigt zijn opstelling ten opzichte van het treffen met Hongarije (8-1) van vrijdag waarschijnlijk op vier plaatsen.

Twee wijzigingen zijn noodgedwongen. De Jong is vanwege een schorsing niet inzetbaar en daardoor promoveert Jordy Clasie van de bank naar de basis. Kevin Strootman kan niet in actie komen vanwege een enkelkwetsuur. Dat pakt gunstig uit voor Leroy Fer. Ook de derde positie op het middenveld krijgt een andere invulling, want Rafael van der Vaart moet waarschijnlijk wijken voor de in Turkije werkzame Wesley Sneijder. Achterin verandert de formatie van Nederland op één positie: Bruno Martins Indi vervangt Jeffrey Bruma.

Robin van Persie jaagt in Istanbul op een uit 2012 stammend record van Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 maakte in de kwalificatiereeks voor het EK van dat jaar twaalf doelpunten; nooit eerder maakte een Nederlander zo veel treffers in een kwalificatiegroep. Van Persie staat na zijn hattrick tegen Hongarije, waarmee hij topscorer aller tijden van Oranje werd, op elf doelpunten in de huidige kwalificatiecyclus.


Uitgelicht
Van Persie kan zich in Istanbul ook tot algeheel topscorer van de huidige WK-kwalificatiereeks kronen. De Rotterdammer is met zijn elf doelpunten gedeeld lijstaanvoerder. Deon McCauley van Belize maakte net als Van Persie elf treffers, maar hij komt met zijn land niet meer in actie richting het WK van volgend jaar. In Europa is Edin Dzeko (Bosnië-Herzegovina, tien treffers) de voornaamste rivaal van Van Persie. In Zuid-Amerika is Luis Suarez (Uruguay, tien doelpunten) dat.

Vermoedelijke opstelling Nederland: Vorm; Janmaat, Vlaar, Martins Indi, Blind; Clasie, Fer, Sneijder; Robben, Van Persie, Lens.


Onderlinge historie

Nederland speelde in de recente historie slechts twee keer tegen Turkije. Beide duels werden gewonnen. Wat opvalt is dat Oranje in de drie wedstrijden daarvoor niet alleen zonder zege, maar ook zonder doelpunten bleef tegen de Turken. Ondanks de nederlaag en remise tegen Turkije in 1997 wist Nederland zich toen wel als groepswinnaar voor het WK te plaatsen, terwijl de Turken in die kwalificatiereeks als derde eindigden. België werd toen tweede in de groep. (Reon Boeringa)

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
02/04/1997 Turkije - Nederland 1-0 WK-kwalificatie
11/10/1997 Nederland - Turkije 0-0 WK-kwalificatie
28/02/2001 Nederland - Turkije 0-0 Vriendschappelijk
17/11/2010 Nederland - Turkije 1-0 Vriendschappelijk
07/09/2012 Nederland - Turkije 2-0 WK-kwalificatie

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen