Robben en Götze bezorgen Bayern opnieuw koppositie

Bayern München heeft zaterdagmiddag in eigen huis de koppositie in de Bundesliga heroverd. Arjen Robben en Mario Götze waren belangrijk bij de Duitse kampioen. Borussia Dortmund bleef door een thuiszege op Hannover 96 in het spoor van de lijstaanvoerder.

Bayern München-FSV Mainz 05 4-1
Voor aanvang van het treffen in de Allianz Arena kreeg Bayern een tegenvaller te verwerken. Franck Ribéry moest door een enkelblessure afzeggen en moest zo zijn recordpoging uitstellen. De Fransman is al 38 duels met Bayern op rij ongeslagen. Dat record moet hij nu nog delen met Holger Hiëronymus, die namens Hamburger SV tussen 1981 en 1983 eenzelfde serie neerzette. Even leek de afwezigheid van de talisman Bayern parten te gaan spelen. Het defensief ingestelde Mainz counterde op slag van rust naar een voorsprong. Na een fout van Jérôme Boateng, hij trapte over de bal heen, kon Shawn Parker doelman Manuel Neuer omspelen.

Na rust speelde Bayern-coach Josep Guardiola, die vlak voor het tegendoelpunt de Braziliaan Dante geblesseerd zag uitvallen, zijn joker uit. Hij bracht Mario Götze (foto rechts). Die wissel miste zijn uitwerking niet. Götze stuurde met een handig steekballetje Robben weg, die beheerst afrondde in de lange hoek.

Twee minuten later stond de tandem Robben-Götze ook aan de basis van de voorsprong. Götze zette op en Robben kon de bal met een uiterste krachtsinspanning bij Thomas Müller deponeren. Met een simpele schuiver tekende hij de 2-1 aan.

Mario Mandzukic deelde op aangeven van wéér Götze met een simpele intikker de nekslag uit: 3-1. Müller bepaalde vanaf de strafschopstip de eindstand. Overigens was Robben enigszins gepikeerd dat hij de penalty niet mocht nemen. Het signaal daartoe kwam vanaf de Bayern-bank.

Door de zege lost de formatie van Guardiola Bayer Leverkusen als koploper weer af. Het verschil met de ploeg die vrijdag won door een veelbesproken spookdoelpunt van Stefan Kiessling is een puntje. Dortmund staat door de zege van vanmiddag in punten gelijk met Leverkusen. Mainz zakt steeds verder weg richting de onderste regionen in Duitsland.

Borussia Dortmund – Hannover 96 1-0
In eigen huis nam Borussia Dortmund al na vier minuten de leiding. Hannover 96-verdediger Hiroki Sakai hield Eric Durm vast, waarna scheidsrechter Peter Gagelmann de thuisploeg een strafschop toekende. Marco Reus nam zijn verantwoordelijkheid en plaatste de bal simpel in de linkerhoek.

Daarna ging Dortmund op jacht naar een tweede treffer, maar die kwam er niet. Het aanvallende kwartet, naast Reus bestaande uit Robert Lewandowski, Pierre-Emerick Aubameyang (foto boven) en Henrikh Mkhitaryan had ditmaal het vizier niet op scherp staan. Doordat Hannover ook niet tot scoren kwam, boekte Dortmund een minimale 1-0 overwinning. Na negen competitieduels heeft het elftal van trainer Jürgen Klopp 22 punten behaald.

Eintracht Braunschweig-Schalke 04 2-3
Het door blessures geteisterde Schalke kon ook op bezoek bij de hekkensluiter niet overtuigen. Zonder de dit kalenderjaar nog geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar en onder meer Kevin-Prince Boateng kwam de ploeg na twintig minuten op achterstand. Orhan Ademi draaide knap weg bij zijn tegenstander en schoot tegendraads raak. Lang bleef die voorsprong niet intact. Max Meyer kon uit een rebound van dichtbij de gelijkmaker aantekenen.

Na een klein uur kwam Braunschweig opnieuw op voorsprong. Karim Bellarabi kon een knappe loopactie met een treffer besluiten. Opnieuw bleek de weelde voor de thuisploeg geen lang leven beschoren. Leon Goretzka zorgde na 65 minuten voor de 2-2. Hij was trefzeker na een heuse scrimmage die ontstond na een hoekschop. In de ultieme slotfase bezorgde Roman Neustädter Schalke zelfs nog de overwinning.

Door de nederlaag is Braunschweig nu alleen hekkensluiter met maar vier punten. Schalke meldt zich in de subtop.

Werder Bremen – SC Freiburg 0-0
In eigen huis is Werder Bremen blijven steken op 0-0 tegen SC Freiburg. Eljero Elia speelde de volledige wedstrijd als rechtsbuiten, maar kon ook geen opening forceren. Door het doelpuntloze gelijkspel  is Werder nu vier wedstrijden op rij ongeslagen, al eindigden de laatste drie duels in een gelijkspel. Met twaalf punten uit negen competitiewedstrijden staat het elftal van Elia in de middenmoot.