Ribéry troeft Messi en Ronaldo af in eervolle verkiezing

Franck Ribéry is donderdagavond in Monaco uitgeroepen tot Beste Speler van Europa gerekend over het afgelopen seizoen. De Franse vedette van Bayern München troefde zijn enige twee overgebleven concurrenten, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, af.

Ribéry troeft Messi en Ronaldo af in eervolle verkiezing

Ribéry won met Bayern München het afgelopen seizoen de Champions League. In de finale tegen Borussia Dortmund maakte Arjen Robben op aangeven van de Fransman de winnende treffer (2-1). Bovendien won de Duitse grootmacht in eigen land de titel én de DFB Pokal.

Messi werd tweede in de eervolle verkiezing, die gepaard ging met de loting voor de groepsfase van de Champions League voor dit seizoen. Voor de Argentijnse superster was de halve eindstrijd het eindpunt in de afgelopen editie van het miljoenenbal. Messi, die acht keer doel trof in het miljoenenbal, moest met zijn bewierookte ploeg zijn meerdere erkennen in latere winnaar Bayern.

Ronaldo, die niet aanwezig was bij het gala, werd derde. De Portugees verdiende zijn uitverkiezing door het afgelopen seizoen onder meer topscorer te worden in de Champions League met twaalf goals. Hij verloor evenwel in de halve finale met Real Madrid van Borussia Dortmund.

Messi baalt van het verlies tegen Bayern, op de achtergrond juicht Arjen Robben.
Messi baalt van het verlies tegen Bayern, op de achtergrond juicht Arjen Robben.

Ronaldo zal zijn maag inmiddels wel vol hebben van alle verkiezingen, omdat hij de afgelopen jaren voor het oog van de gehele voetbalwereld steevast genoegen moest nemen met een rol in de schaduw van spelers van Real's aartsrivaal Barcelona bij zowel de verkiezingen van de UEFA als de FIFA.

Zo won Messi in 2011 de eerste editie van de door UEFA-voorzitter Michel Platini in het leven geroepen verkiezing van Beste Speler in Europa, vóór Xavi (tweede) en Ronaldo, die derde werd. Messi eindigde vorig jaar als tweede, maar toen de eer was aan Andrés Iniesta. Ronaldo werd opnieuw teleurgesteld met een derde plaats.

Hoewel Ronaldo volgens de officiele lezing ontbrak vanwege een oefenduel van Real Madrid, was al duidelijk dat hij weinig trek had in de gang naar Monaco.

De stemmen waren als volgt verdeeld: 36 voor Ribéry, 13 voor Messi en 3 voor Ronaldo.

Een balende Ronaldo tijdens de verkiezing van 2012.
Een balende Ronaldo tijdens de verkiezing van 2012.

Wedergeboorte
De prijs van Beste Speler in Europa is in feite een wedergeboorte van de strijd om de Gouden Bal, die tot 2009 jaarlijks werd uitgereikt door toonaangevende Europese journalisten in het Franse blad France Football maar inmiddels is samengegaan met de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar.

Tot drie weken terug hoorden ook Arjen Robben en Robin van Persie nog tot de kanshebbers. Dankzij stemmen van journalisten uit heel Europa eindigde Robben echter als vijfde en Van Persie als tiende.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen