Messi, Ribéry en Ronaldo maken zich op voor UEFA-gala

Lionel Messi, Franck Ribéry en Cristiano Ronaldo horen donderdagavond (vanavond) wie van hen door de UEFA wordt verkozen tot Beste Speler in Europa.

Messi, Ribéry en Ronaldo maken zich op voor UEFA-gala

Tot drie weken terug hoorden ook Arjen Robben en Robin van Persie nog tot de kanshebbers. Dankzij stemmen van journalisten uit heel Europa eindigde Robben echter als vijfde en Van Persie als tiende.

Met Messi, Ronaldo en Ribéry is het podium dus al bekend. De vraag is alleen in welke volgorde het trio tijdens de prijsuitreiking, die plaats vindt tijdens de loting voor de groepsfase van de Champions League, dat podium op zal lopen.

Ronaldo verdiende zijn uitverkiezing door het afgelopen seizoen onder meer topscorer te worden in de Champions League met twaalf goals. Hij verloor evenwel in de halve finale met Real Madrid van Borussia Dortmund. De halve eindstrijd was ook het eindpunt voor Barcelona en Lionel Messi, die acht keer doel trof in het miljoenenbal. Franck Ribéry won met Bayern München de Champions League. In de finale tegen Borussia Dortmund maakte Robben op aangeven van de Fransman de winnende treffer.

Een verongelijkt kijkende Cristiano Ronaldo tijdens de Beste Speler in Europa-verkiezing van vorig jaar, toen hij achter winnaar Andrés Iniesta en Lionel Messi eindigde.
Een verongelijkt kijkende Cristiano Ronaldo tijdens de Beste Speler in Europa-verkiezing van vorig jaar, toen hij achter winnaar Andrés Iniesta en Lionel Messi eindigde.

Opmerkelijk genoeg betwijfelen de Spaanse kranten AS en Marca of Ronaldo donderdag wel aanwezig is in Monaco. De Madrileense dagbladen zeggen te weten dat de 28-jarige Portugees er nog van moet worden overtuigd om acte de présence te geven, omdat hij er de voorkeur aan geeft om met Real Madrid donderdagavond in actie te komen tegen Deportivo La Coruña in het kader van de Trofeo Teresa Herrera.

Bovendien zou Ronaldo zijn maag inmiddels wel vol hebben van alle verkiezingen, omdat hij de afgelopen jaren voor het oog van de gehele voetbalwereld steevast genoegen moest nemen met een rol in de schaduw van spelers van Real's aartsrivaal Barcelona bij zowel de verkiezingen van de UEFA als de FIFA.

Zo won Messi in 2011 de eerste editie van de door UEFA-voorzitter Michel Platini in het leven geroepen verkiezing van Beste Speler in Europa, vóór Xavi (tweede) en Ronaldo, die derde werd. Messi eindigde vorig jaar als tweede, maar toen de eer was aan Andrés Iniesta. Ronaldo werd opnieuw teleurgesteld met een derde plaats.

Wedergeboorte
De prijs van Beste Speler in Europa is in feite een wedergeboorte van de strijd om de Gouden Bal, die tot 2009 jaarlijks werd uitgereikt door toonaangevende Europese journalisten in het Franse blad France Football maar inmiddels is samengegaan met de FIFA Wereldvoetballer van het Jaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen