Revival van Mighty Liverpool en professor Wenger

Reacties

Voetbal International blikt regelmatig vooruit op een wedstrijd in de Premier League. Voor de 25ste speelronde is dat het duel tussen Liverpool en Arsenal van zaterdagmiddag (13.45 uur).

Revival van Mighty Liverpool en professor Wenger

Liverpool

Klassering: 4de plaats (47 punten uit 24 duels)
Vorm: W-W-G-W-G

Op Anfield wordt na jaren van treurnis en ellende weer écht goed gevoetbald. Manager Brendan Rodgers predikt de passing game zoals wijlen Bill Shankly dat in een ver en roemrijk verleden ook deed. De bal doet het werk.

Dat het mooie spel samengaat met veel punten, doet de fanatiekste supporters op The Kop terugverlangen naar de dagen van de mythe Liverpool. Want ondanks de terugval heeft de club altijd een ongekende aantrekkingskracht gehad. Voetballers rijden graag richting Anfield Road. In die straat ligt een stadion dat voetbal ademt en waar de liederen net iets indrukwekkender klinken dan in de thuishavens van de concurrentie.

Hoewel Arsenal de laatste decennia synoniem is voor gedurfd en aanvallend voetbal, zijn die kwalificaties, zeker dit seizoen, ook van toepassing op Liverpool. De ploeg van Rodgers trof in 24 Premier League-duels al 58 maal doel, elf keer vaker dan Arsenal bijvoorbeeld. Bijna twee weken geleden kwamen alle positieve ontwikkelingen samen op een magische dinsdagavond. Stadgenoot Everton werd met 4-0 teruggestuurd naar Goodison Park. Een duel dat inmiddels is toegevoegd aan de rijke Liverpool-folklore; het was immers de grootste derbyzege sinds 1982.

Uitgelicht
Voor Luis Suarez is de confrontatie met Arsenal een nieuwe gelegenheid zijn suprematie te bewijzen. Met 24 treffers in negentien competitieduels is de Uruguayaan afgetekend topschutter in de Premier League, maar in de laatste drie wedstrijden maakte hij maar één goal. En dat vreet aan Suarez, ook al is hij meer teamspeler geworden. Bovendien zijn het de topwedstrijden waarin de supersterren zich moeten onderscheiden. In de vorige krakers maakte de aanvaller weliswaar indruk, maar stond hij niet als doelpuntenmaker op het wedstrijdformulier. Ook in het duel bij Arsenal scoorde Suarez dit seizoen niet (2-0 verlies).

Arsenal

Klassering: 1ste plaats (55 punten uit 24 duels)
Vorm: W-W-W-G-W

De kraker van afgelopen maandag tussen Manchester City en Chelsea (0-1) had iets weg van een vervroegd kampioensduel. Het waren immers de twee uitgesproken titelfavorieten die tegenover elkaar stonden. Maar dat is buiten Arsenal gerekend. Met nog veertien speelronden voor de boeg staan The Gunners gewoon bovenaan. Onverwacht of verrassend mag je dat noemen, maar aan de ranglijst van de Premier League valt niet te ontsnappen. Die stand vermeldt dat Arsenal twee punten voorsprong heeft op de nummers twee en drie.

Uitgelicht
De Noord-Londense club beseft dat zij met Arsène Wenger een vakman in huis heeft. De laatste jaren waren, ook in het eigen stadion, steeds meer tegengeluiden te horen. In Arsène We Rot, was zo’n gevleugelde uitspraak die aan terrein won in het Emirates Stadium. De criticasters zitten inmiddels weer tevreden op hun stoeltjes. Het is weer als vanouds: In Arsène We Trust.

De Fransman, die al sinds 1996 de technische baas is bij Arsenal, heeft de neergang altijd in perspectief geplaatst. De kosten van het nieuwe stadion dwongen hem ertoe de hand op de knip te houden. Wenger weigerde onverantwoorde financiële risico’s te nemen in de jacht op succes. Nu de kosten van de accommodatie zijn weggewerkt, kan de club weer volop investeren in de selectie. De komst van Mesut Özil was afgelopen zomer een eerste signaal. Na dit seizoen hoopt Wenger een vleugelverdediger, een middenvelder en een spits aan zijn groep te kunnen toevoegen. Intussen blijft Le Professeur trouw aan zijn filosofie van jeugd opleiden en teams opbouwen in plaats van bij elkaar te kopen.

Onderlinge historie

Arsenal is de laatste zes edities ongeslagen op bezoek bij Liverpool. Memorabel is de confrontatie op Anfield uit het seizoen 2008/09. Die eindigde in 4-4 met aan Arsenal-zijde vier treffers van de Rus Andrei Arshavin.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
20.08.2011 Arsenal - Liverpool 0-2 Premier League
03.03.2012 Liverpool - Arsenal 1-2 Premier League
02.09.2012 Liverpool - Arsenal 0-2 Premier League
30.01.2013 Arsenal - Liverpool 2-2 Premier League
02.11.2013 Arsenal - Liverpool 2-0 Premier League
 
Tekst: Süleyman Öztürk

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.