De schitterende interlandloopbaan van Sneijder in tien beelden

Reacties

Wesley Sneijder is sinds zondag niet langer international. In tien fraaie beelden blikt VI terug op de schitterende interlandloopbaan van de 33-jarige spelmaker.

De schitterende interlandloopbaan van Sneijder in tien beelden

De carrière van Sneijder in Oranje begint op 30 april 2003, tijdens een oefenduel met Portugal (1-1) in Eindhoven. Onder bondscoach Dick Advocaat mag de pas achttienjarige Ajacied halverwege invallen voor routinier Phillip Cocu. In dezelfde wedstrijd maakt ook ene Arjen Robben voor het eerst zijn opwachting. Na zijn debuutwedstrijd wordt Sneijder gevraagd of dat eerste optreden een vervolg zal krijgen. Zijn antwoord: 'Ik hoop het. Maar we zien wel.'

Een vervolg komt er zeker, op 11 oktober 2003 al. Het met 5-0 gewonnen EK-kwalificatieduel met Moldavië betekent direct de eerste basisplaats én de eerste goal (2-0) van Sneijder in Oranje.

Zijn definitieve doorbraak in Oranje kent Sneijder echter op 19 november 2003, in zijn derde interland. Het Nederlands elftal moet zich via een play-off plaatsen voor het EK, maar verliest de heenwedstrijd op bezoek bij Schotland met 1-0. De druk op de return is enorm, en Advocaat grijpt hard in. Hij zet (op dat moment recordinternational) Frank de Boer op de bank en kiest voor jongelingen als Rafael van der Vaart, Wilfred Bouma en... Sneijder. Onder aanvoering van het toptalent (die de 1-0 maakt en daarna drie assists aflevert) wint Oranje met 6-0, na zijn treffer wordt hij op de schouders genomen door grootheden als De Boer, Roy Makaay, Patrick Kluivert, Clarence Seedorf, Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst.

Bijna vijf jaar, en een hoop inval- en wisselbeurten later, is Sneijder uitgegroeid tot dragende kracht in het Nederlands elftal. Het eerste échte bewijs daarvan, levert hij op het EK 2008. Nederland wordt in een poule ingedeeld met wereldkampioen Italië en vice-wereldkampioen Frankrijk. Het lijkt een mission impossible voor Oranje, maar in het openingsduel worden de Italianen met 3-0 weggevaagd. Sneijder zorgt na een halfuur voor 2-0 en brengt Nederland in vervoering. Zou het dan eindelijk...?

De euforie is een paar dagen later verviervoudigd. Beter en mooier dan tegen Italië gaat het niet worden, daar is iedereen het wel over eens. Maar een swingend Oranje verpulvert onder leiding van bondscoach Marco van Basten ook Frankrijk: 4-1. Dit keer zorgt Sneijder in de slotminuut voor het magistrale slotakkoord. Hij draait weg bij zijn tegenstander, en schiet de bal met rechts via de lat achter doelman Grégory Coupet. In de kwartfinale wordt Oranje overigens uitgeschakeld door Rusland, en is de droom alweer voorbij. Maar de herinnering aan Sneijder tegen Frankrijk blijft prachtig.

Twee jaar later is Sneijder ook op het WK 2010 de uitblinker. Na drie zeges in de groepsfase (waarin Sneijder de enige goal maakt tegen Japan) en een overwinning in de achtste finale op Slowakije (2-1, wéér de winnende van Sneijder) volgt de kwartfinale tegen Brazilië. Dat land komt met 1-0 voor, maar door twee goals van de kleine grote man wint Nederland alsnog. In de halve finale wint Oranje met 3-2 van Uruguay (ook daarin scoort Sneijder), waarna de finale verloren gaat, maar niemand zal die snikhete dag én de winnende kopbal in Port Elizabeth vergeten.

In augustus 2012 waait er een frisse wind bij Oranje. Na jarenlang Bert van Marwijk aan het roer te hebben gehad, krijgt het Nederlands elftal te maken met Louis van Gaal. Een van zijn eerste veelbesproken beslissingen: Sneijder is de opvolger van Mark van Bommel als aanvoerder van Oranje. Tijdens de rentree van Van Gaal in een oefenduel met België draagt de middenvelder voor het allereerst de band. Hoewel de twee later de nodige ruzies krijgen, en Van Gaal voor het WK 2014 de band zelfs van hem afpakt, heeft Sneijder zijn debuut als aanvoerder wél aan hem te danken.

In aanloop naar het WK botst het veelvuldig en openlijk tussen Van Gaal en Sneijder. De bondscoach vindt de vedette van Galatasaray niet fit genoeg, en vraagt zich regelmatig af of hij hem wel mee moet nemen naar het WK. De reactie van Sneijder, zo vertelt hij later aan FOX Sports: 'Je gaat gaat me in Brazilië keihard nodig hebben. Daarop lachte hij me uit, maar uiteindelijk had hij me inderdaad keihard nodig.' Wat heet. Oranje verrast vriend en vijand door de bronzen plak te pakken, maar met name de achtste finale tegen Mexico is legendarisch. Nederland lijkt met 1-0 te gaan verliezen, maar twee minuten voor tijd maakt Sneijder gelijk, in blessuretijd schiet Klaas-Jan Huntelaar vanaf de penaltystip de winnende zelfs binnen.

In de jaren die volgen is Sneijder lang niet altijd meer onbetwiste basisspeler, met name in de WK-kwalificatie voor het toernooi van 2018 niet. Toch wordt hij nog recordinternational, door minuten te maken tegen Luxemburg. De aanvallende middenvelder geeft extra glans mee aan zijn mijlpaal, door voor de 2-0 te zorgen.

De WK-missie van Oranje mislukt echter, waardoor Nederland tot de start van de Nations League in september 2018 is veroordeeld tot oefenduels. In zo'n vriendschappelijke interland, tegen Roemenië, speelt Sneijder naar later blijkt zijn 133ste en laatste duel voor Oranje.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.