Recordaantal debutanten lonkt op eindronde EK 2016

Reacties

IJsland en Wales kunnen zich zondagavond plaatsen voor het EK in Frankrijk. Daarmee kan de aanzet worden gegeven voor een recordaantal debutanten op de eindronde.

Recordaantal debutanten lonkt op eindronde EK 2016

Mede door de uitbreiding van zestien naar 24 landen is de kans op nieuwe deelnemers flink toegenomen. De laatste keer dat er veel landen debuteerden, was op het EK in 1996 (vijf). In Engeland maakten destijds Zwitserland, Turkije, Tsjechië, Bulgarije en Kroatië voor het eerst deel uit van het deelnemersveld, nog steeds het record. Ook toen was het toernooi net uitgebreid (van acht naar zestien landen).

In 2000 (Noorwegen en Slovenië) en 2008 (Oostenrijk en Polen) kende het EK twee debutanten, in 2004 (Letland) en 2012 (Oekraïne) maar een. Bovendien waren Oostenrijk en Oekraïne als gastland geplaatst. Polen was acht jaar geleden dus de laatste debutant die op eigen kracht het eindtoernooi bereikte.

IJsland kwalificeert zich als het thuis van Kazachstan wint (20.45 uur) of gelijkspeelt als Nederland niet wint in Turkije. Voor Wales volstaat een zege op Israël (18.00 uur). Noord-Ierland kan maandag bij een zege op Hongarije (20.45 uur) al de derde debutant worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.