Real op herhaling tegen Bayern, Alves terug in Camp Nou

Reacties

Door de loting voor de kwartfinale van de Champions League gaan de gedachten automatisch terug naar het verleden. Met name bij de onvervalste krakers Barcelona - Juventus en Bayern München - Real Madrid doemen roemruchte confrontaties uit het verleden zich op. Voor het in de Champions League nog groene Leicester City is Atlético Madrid opvallend genoeg een oude bekende.

Real op herhaling tegen Bayern, Alves terug in Camp Nou

Bayern München - Real Madrid
Van de vier kwartfinales in het miljardenbal is die tussen vijfvoudig winnaar Bayern en titelhouder Real degene met de meeste allure. De Duitse en Spaanse grootmacht stonden in Europees verband al 22 keer (!) tegenover elkaar (elf zeges Bayern, tien voor Real). In de laatste jaren was een treffen tussen Der Rekordmeister en De Koninklijke garantie voor spektakel. Real overklaste Bayern in het seizoen 2013/14 op eigen veld in de halve finale (0-4) op weg naar de eindzege. Twee jaar eerder ging Bayern juist door naar de finale na een zinderende verlenging en penaltyreeks in Madrid.

In 2014 zorgde Real ervoor dat Bayern zijn titel niet kon verdedigen. In 2001/02 was dat ook al het geval toen de Madrilenen op weg naar de eindzege in de kwartfinale eveneens afrekenden met de Zuid-Duitse titelhouder. Het was tevens een revanche voor de nederlaag van een jaar eerder in de halve finale, toen Bayern er juist voor had gezorgd dat Real zijn status als titelhouder kwijtraakte. En nog altijd heeft geen enkele club de Champions League geprolongeerd. De schone taak om dat record te handhaven ligt nu in handen van Arjen Robben en zijn ploeggenoten.

Juventus - Barcelona
Zo vaak als Bayern - Real in Europa op de rol stond troffen Barcelona en Juventus elkaar niet, maar met zeven onderlinge confrontaties en hun overvolle prijzenkasten is ook de clash tussen de kampioenen van Italië en Spanje een echte klassieker. Veel van de spelers die twee jaar terug op het veld stonden tijdens de CL-finale zijn er nog altijd bij, al is Dani Alves overgestapt naar Juventus. De Oude Dame zal zich maar al te graag willen revancheren voor die verloren eindstrijd (1-3), te meer omdat het een van de laatste kansen is voor Gianluigi Buffon (39) om de CL te winnen.

Dani Alves speelde in 2015 nog aan de zijde van Barcelona en stuit met Juventus nu op zijn oude ploeggenoten.
Dani Alves speelde in 2015 nog aan de zijde van Barcelona en stuit met Juventus nu op zijn oude ploeggenoten.

Buffon was er in de kwartfinale van 2002/03 al bij toen Juve op weg naar de finaleplek na verlenging van Barça won. Marcelo Zalayeta groeide uit tot matchwinner door in de 114de minuut te scoren in Camp Nou (1-1, 1-2). Met Edgar Davids, Frank de Boer, Patrick Kluivert, Marc Overmars en Michael Reiziger stonden er toen veel Nederlanders op het veld. In 1985/86 won Barcelona wel van Juventus in de kwartfinale van het Europa Cup I-toernooi (1-0, 1-1). In 1990/91 waren de Catalanen onder leiding van Johan Cruijff te sterk in de halve finale van het Europa Cup II-toernooi (3-1, 0-1).

Atlético Madrid - Leicester City
Leicester City reikte voor het eerst tot de kwartfinale van de Champions League, maar speelde in de spaarzame Europese clubhistorie al vier keer tegen Atlético Madrid. Zowel in 1961/62 als in 1997/98 waren de Rojiblancos een maatje te groot. Begin jaren zestig won Atlético thuis met 2-0 van de verliezend FA Cup-finalist na een 1-1 gelijkspel in Engeland in de tweede ronde van het Europa Cup II-toernooi. Eind jaren negentig zat het Europese avontuur van Leicester er al na de eerste ronde van UEFA Cup-toernooi op. Atlético won zowel het heenduel als de return (2-1, 0-2).

Borussia Dortmund - AS Monaco
Borussia Dortmund en AS Monaco stonden nog nooit tegenover elkaar in de Europees verband. Wel hebben beide teams al volop ervaring met het spelen in de kwartfinale van het miljardenbal. Dortmund won in 2012/13 op weg naar de finale van Malága (0-0, 3-2). Een jaar later was de uiteindelijke winnaar Real te sterk. Monaco ging in 2014/15 onderuit tegen de latere finalist Juventus (2014/15). In 1997/98 en 2003/04 stuntten de Monegasken echter tegen respectievelijk Manchester United (0-0, 1-1) en Real Madrid (2-4, 3-1).

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.