Zelfs Guardiola kan Brexit uit miljardenbal niet voorkomen

Reacties

Na de uitschakeling van Manchester City in de Champions League woensdagavond is Leicester City de enige Engelse vertegenwoordiger in de kwartfinale van het miljardenbal. Het is typerend voor de Europese prestaties van de Premier League-clubs de afgelopen jaren.

Zelfs Guardiola kan Brexit uit miljardenbal niet voorkomen

Want hoewel de geldstromen in de Premier League de afgelopen jaren exponentieel gestegen zijn, gaat dat nog bepaald niet gepaard met indrukwekkende prestaties in de Champions League. Sinds Chelsea in 2012 de Cup met de Grote Oren omhoog tilde na een strafschoppenreeks tegen Bayern München schitteren de clubs uit de competitie - volgens velen de beste ter wereld - in afwezigheid.

De afgelopen zes jaar kwam het twee keer voor dat geen enkele Premier League-club zich wist te plaatsen voor de kwartfinales van het miljardenbal. Vorig jaar lukte dat alleen Manchester City, terwijl dit jaar Leicester op wonderbaarlijke wijze als enige overbleef. Alleen in het seizoen 2013/14 schaarden met Chelsea en Manchester United nog twee Engelse clubs zich bij de laatste acht. Daarna vond een ware Brexit plaats in de eindfase van de Champions League. Ter vergelijking: in dezelfde periode leverde Spanje liefst zeventien deelnemers af aan de kwartfinale.

Engelse kwartfinalisten Champions League
Seizoen Clubs
2016/17 Leicester City
2015/16 Manchester City
2014/15 -
2013/14 Chelsea, Manchester United
2012/13 -
2011/12 Chelsea

Het heeft er toe geleid dat de Premier League pas op de plaats moet maken als Europese topcompetitie en de Primera División en de Bundesliga voor zich moet dulden. Die trend is duidelijk zichtbaar in de coëfficientenlijst van de UEFA, waarin Spanje compleet buiten bereik is, maar ook Duitsland zich jaar in jaar uit aanmerkelijk beter manifesteert dan de Engelsen.

Typerend voor dat verschil zijn de statistieken van Guardiola, die als trainer van Barcelona en Bayern München in al zijn zeven seizoenen de halve eindstrijd van de Champions League bereikte en woensdag wat dat betreft een negatieve primeur beleefde met zijn uitschakeling in de achtste finale.

De Engelse kranten waren eensgezind in hun keuze voor de cover donderdagochtend.
De Engelse kranten waren eensgezind in hun keuze voor de cover donderdagochtend.

Dat zelfs een tactisch meesterbrein als Guardiola geen Europees succes weet te bewerkstelligen met een Engelse club, tekent de crisis. Alle Engelse hoop is nu gevestigd op Leicester City, dat middels een mirakel de Britse eer dit seizoen hoog moet houden. Gelukkig voor onze westerburen is de term mirakel behoorlijk aan devaluatie onderhevig bij The Foxes.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.