Real Madrid wint dankzij Benzema weer eens in Bilbao

Hoewel Real Madrid in Baskenland de eerste competitietreffer van het seizoen moest incasseren, heeft de ploeg van trainer Rafael Benítez op bezoek bij Athletic de Bilbao voor de vijfde keer op rij gewonnen: 1-2. Dankzij twee goals van Karim Benzema nam De Koninklijke de koppositie over van Celta de Vigo, dat eerder op de avond met 4-1 won van Barcelona.

Real reisde af naar Bilbao in de wetenschap dat het de laatste twee keer in de Primera División niet had gewonnen in San Mamés (1-0 en 1-1). Woensdagavond zorgde Benzema ervoor dat aan die negatieve serie een einde kwam. Na negentien minuten strafte de Franse spits een fout van Mikel San José af en twintig minuten voor tijd was hij opnieuw trefzeker uit een voorzet van Isco, waardoor de 27-jarige aanvaller in al zijn optredens (vijf) minimaal één keer heeft gescoord (zes keer in totaal).

Daarmee doet Benzema wat Cristiano Ronaldo deze jaargang niet lukt. De dertigjarige Portugees liet de kans liggen om zijn vijfhonderdste officiële goal voor club en land te maken. Het leidde zichtbaar tot frustratie bij de Real-vedette, die weliswaar al acht keer scoorde maar dat alleen deed in de wedstrijden tegen Shakhtar Donetsk (drie keer) en Espanyol (vijf keer). In de overige vier duels bleef Ronaldo droog staan.

Doelman Gorka Iraizoz moest twee doelpunten van Karim Benzema toestaan, die daardoor in elke wedstrijd die hij dit seizoen speelde heeft gescoord.

Mede daardoor leek Bilbao door de gelijkmaker van Sabin Merino in de 67ste minuut even in staat om Real opnieuw punten afhandig te maken. Dankzij de prachtige duikkopbal van de 23-jarige vleugelspits kreeg de ploeg van coach Ernesto Valverde loon naar werken, omdat Real-doelman Keylor Navas regelmatig in actie moest komen. Zo was Aritz Adúriz, clubtopscorer mede door zijn vier treffers tegen Barcelona in de strijd om de Spaanse Super Cup, met twee kopballen gevaarlijk.

Omdat Navas in de slotfase ook nog een kopbal van Raúl García (ex-Atlético Madrid) over de lat tikte, boekte Real na de valse start tegen Sporting Gijón (0-0) de vijfde officiële zege op rij. Het resulteert na vijf speelronden in de koppositie, omdat de ploeg een beter doelsaldo heeft dan Celta (+13 om +8). Atlético en Barcelona volgen op een punt. Bilbao staat door de vierde nederlaag in de Primera División veertiende met slechts drie punten.