Rangers zet aartsrivaal Celtic na penalty's te kijk

Celtic heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen Rangers FC, dat in de strijd om de Schotse FA Cup de aartsrivaal na penalty's aan de kant schoof (2-2).

Een plaats in de bekerfinale was zondag de inzet van de wedstrijd op Hampden Park. Maar een duel tussen Rangers FC en Celtic is altijd meer. De intense rivaliteit is voelbaar bij een confrontatie van de twee Schotse grootheden.

Na de gedwongen degradatie van het failliete Rangers vier jaar geleden werden de fans beroofd van hun jaarlijkse porties Old Firm. De halve finale om de Schotse FA Cup was pas de tweede editie sinds de rivalen van elkaar werden gescheiden. Het duel op Hampden Park was ook een voorproefje van volgend seizoen. Rangers heeft het verloren terrein immers met de titel in het Schotse Championship goedgemaakt.

Het niveauverschil telt ook niet in wedstrijden als de Old Firm. En dus was het niet verrassend dat Rangers na een kwartier op voorsprong kwam tegen Celtic, dat afstevent op de vierde Schotse titel op rij. Kenny Miller was de gevierde man door uit de draai de score te openen. De 36-jarige aanvaller was in het seizoen 2006/07 nota bene nog actief geweest voor Celtic.

Invaller Erik Sviatchenko bracht vijf minuten na rust de gelijkmaker op het scorebord met een rake kopbal. Ondanks de verwoede pogingen het verschil te maken in de reguliere speeltijd, kwam het aan op een verlenging. Tom Rogic voorkwam met een uithaal dat Barry McKay met zijn zeer fraaie afstandsschot de held van Rangers werd.

Die eer was uiteindelijk voor Wesley Foderingham weggelegd. Want de doelman stopte ook de penalty van Rogic, waardoor Rangers FC als winnaar van het veld stapte. The Gers mogen het in de finale opnemen tegen Hibernian, al is het FA Cup-toernooi waarschijnlijk al geslaagd dankzij de zege op Celtic.