PSV wint in tactisch steekspel van stug AZ

Reacties

PSV heeft zondagmiddag in eigen huis met 1-0 gewonnen van AZ. De Alkmaarders kozen voor een meer behoudende tactiek, maar gingen door een kopbal van verdediger Héctor Moreno toch ten onder tegen de na twee Eredivisie-duels nog foutloze landskampioen.

PSV wint in tactisch steekspel van stug AZ

De Brabanders openden vorige week het seizoen met een nipte 1-2 zege bij FC Utrecht, terwijl de nummer vier van het vorige seizoen bij de ouverture bleef steken op een 2-2 gelijkspel tegen SC Heerenveen.

In Eindhoven koos AZ-coach John van den Brom voor een strijdwijze met Derrick Luckassen als extra controleur op het middenveld voor een viermansverdediging,  terwijl collega-trainer Phillip Cocu Gastón Pereiro in de basiself opnam. PSV overtuigde niet in het eerste bedrijf en liet pas na een klein half uur de eerste écht grote kans noteren. AZ-goalie Sergio Rochet redde bij een kopstoot van Luuk de Jong en in de minuut daarna schoot Davy Pröpper voorlangs.

Voor rust bleek ook dat AZ, met spits Fred Friday in de punt ten koste van Wout Weghorst, met de gekozen tactiek in staat was PSV te laten schrikken. In de tegenstoot kwamen de Alkmaarders er geregeld gevaarlijk uit, maar ontbrak het aan het laatste stukje precisie.

Het povere PSV-spel leidde aanvankelijk tot wat gemor, maar dat maakte kort na rust plaats voor gejuich. Een voorzet van Jetro Willems werd met een rake kopstoot van ex-AZ-verdediger Moreno (foto) in de 52ste minuut immers tot het openingsdoelpunt gepromoveerd.

Omdat PSV naliet verder uit te lopen – Luuk de Jong en invaller Luciano Narsingh lieten de nekslag achterwege – en AZ ook geen vuist kon maken, bleef het tot het einde spannend. Gescoord werd er evenwel niet meer, waardoor PSV net als Excelsior, ADO Den Haag en Feyenoord na twee optredens op zes punten staat. Overigens bleef PSV in de tweede helft ook vanuit een gesloten organisatie opereren en maakte aanvaller Jürgen Locadia twintig minuten voor tijd zelfs plaats voor verdediger Daniel Schwaab.

AZ moet het doen met een puntje en komt donderdag alweer in actie. Dan staat het uitduel met FK Vojvodina op het menu. In dat tweeluik moeten de Alkmaarders deelname aan de groepsfase van de Europa League zien af te dwingen. Het is nog onduidelijk of Markus Henriksen van de partij is in die duels. Hij verliet in Eindhoven na een botsing met Santiago Arias al vroeg het veld met hoofdklachten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.