AZ hoopt kunstje Van Gaal te herhalen op bezoek bij PSV

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijd in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Telkens staan we stil bij acht feiten. Deze keer aandacht voor de ontmoeting tussen PSV en AZ in Eindhoven.

AZ hoopt kunstje Van Gaal te herhalen op bezoek bij PSV
Speelronde: 2
Aftrap: zondag 14 augustus, 16.45 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

• Met een 1-2 zege bij FC Utrecht begon PSV beter aan het seizoen dan in 2015, toen er tegen ADO Den Haag meteen punten werden gemorst (2-2). 2-2 was ook de uitslag waarmee AZ vorige week in eigen huis tegen SC Heerenveen genoegen moest nemen.

• PSV kan uitstekende cijfers overleggen in thuisduels met AZ in de Eredivisie. De Eindhovenaren trokken 29 keer aan het langste eind, hoefden maar vijf gelijke spelen toe te staan en gingen slechts vier keer onderuit.

• De laatste AZ-zege in Eindhoven in het kader van de Eredivisie dateert van 3 februari 2007. Onder leiding van Louis van Gaal realiseerden de Alkmaarders een 2-3 zege. Dit ondanks een doelpunt van de huidige PSV-trainer Phillip Cocu.

De laatste AZ-zege in Eindhoven dateert van 3 februari 2007. Het werd destijds 2-3.
De laatste AZ-zege in Eindhoven dateert van 3 februari 2007. Het werd destijds 2-3.

• De landskampioen gaat voor een primeur. PSV kreeg AZ in de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden (uit en thuis) op de knieën. Nog nooit slaagden de Brabanders erin dit zes keer achter elkaar te doen bij AZ.

• De AZ-defensie was in de voorbije duels met PSV niet altijd even scherp in de beginfase. In de laatste vijf ontmoetingen kwamen de Eindhovenaren in totaal zeven keer tot scoren in de eerste twintig minuten.

• Jürgen Locadia kan zijn honderdste Eredivisie-duel afwerken voor PSV. De 22-jarige aanvaller vierde in september 2012 zijn competitiedebuut tegen VVV-Venlo met een hattrick.

• AZ-verdediger Rens van Eijden doorliep de jeugdopleiding van PSV. Een doorbraak in Eindhoven zat er niet in, hoewel hij in april 2007 mocht aantreden in de Champions League-kwartfinale tegen Liverpool.

• Als trainer won AZ-oefenmeester John van den Brom één van de acht Eredivisie-duels met PSV. In 2011 loodste hij ADO Den Haag naar een 0-1 triomf in het Philips Stadion.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.