PSV wil in Odessa evenwicht tegen Oekraïners herstellen

Reacties

Voetbal International volgt de verrichtingen van de Nederlandse clubs in Europa op de voet. PSV speelt donderdag om 21.05 uur het uitduel met Chornomorets Odessa in de Europa League.

PSV wil in Odessa evenwicht tegen Oekraïners herstellen

Chornomorets Odessa

Vorm: W-W-W-W-V

Chornomorets Odessa verloor vorig seizoen in de Oekraïense bekerfinale met 3-0 van Shakhtar Donetsk, maar stelde desondanks deelname aan de Europa League veilig. Door in de drie voorrondes af te rekenen met het Moldavische Dacia Chisinau (2-0, 1-2), Rode Ster Belgrado uit Servië (3-1, 0-0) en het Albanische Skenderbeu Korce (na strafschoppen) plaatste de ploeg van trainer Roman Grigorchuk zich voor de poulefase. Daar boekte het in het openingsduel een knappe zege op bezoek bij Dinamo Zagreb: 2-1.

De club gold tot de jaren negentig als een van de toonaangevende clubs in de toenmalige Sovjet-Unie. In de laatste twintig jaar degradeerden de Oekraïners echter twee keer naar het tweede niveau; voor het laatst in 2010. Vorig seizoen eindigde de club als zesde in de competitie.

Dit seizoen draaien de mannen uit badplaats Odessa aardig. Na elf wedstrijden (zeven keer winst, twee keer gelijk, twee keer verloren) staat Chornomorets vierde. Het heeft evenveel punten als Champions League-deelnemer en regerend landskampioen Shakhtar Donetsk en laat grote clubs als Dinamo Kiev (vijfde) en Metallurg Donetsk (achtste) knap achter zich.

Uitgelicht
De selectie van Chornomorets herbergt nauwelijks bekende namen, maar wel veel verschillende nationaliteiten. Zo spelen er, naast natuurlijk de nodige Oekraïners, twee spelers uit Albanië, twee Brazilianen, een Oostenrijker, een Argentijn, een Spanjaard, een Rus en een Fransman. Oekraïens international Oleksiy Gai is de meest ervaren speler wat Europese toernooien betreft. De 30-jarige middenvelder speelde 48 duels in Europa en scoorde vijf keer.

PSV

Vorm: G-V-W-W-V

Nadat PSV in de play-offs om een ticket voor de Champions League goed partij had geboden aan de Italiaanse grootmacht AC Milan, waren de verwachtingen voor de Europa League-ouverture tegen Ludogorets Razgrad hooggespannen. De wedstrijd in het eigen Philips Stadion draaide echter uit op een deceptie: de Bulgaren gingen er in een slechte wedstrijd met een 2-0 overwinning vandoor.

De jonge Eindhovense ploeg kreeg vervolgens het verwijt zich alleen te kunnen opladen voor topduels, omdat de PSV-spelers in het duel met de onbekende opponent uit Bulgarije - de regerend kampioen van dat land - de indruk wekten de kantjes ervan af te lopen.

In de competitie presteert PSV al even wisselvallig. Het elftal van trainer Phillip Cocu begon nog zo sprankelend, maar toont zich niet constant. De uitwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen AZ leverde een 2-1 nederlaag op, terwijl een week daarvoor Ajax nog met 4-0 op de pijnbank ging in het Philips Stadion. In de weken daarvoor liet PSV telkens punten liggen tegen achtereenvolgens Heracles Almelo (1-1), SC Cambuur (0-0) en FC Twente (2-2).

Uitgelicht
PSV speelt in Odessa zijn 38ste Europa League-duel uit de geschiedenis. Het wordt daarmee, samen met Atlético Madrid en Sporting Liassabon, de ploeg met de meeste wedstrijden in het tweede Europese clubtoernooi ooit. Om de beste club uit de EL-geschiedenis te worden moet PSV, dat op vijftig punten staat, nog vijf punten halen. Dan gaat het de Spanjaarden (momenteel de meest succesvolle club met 54 punten) voorbij.

Onderlinge historie

PSV speelde nog nooit tegen Chornomorets Odessa. Sterker nog, de Oekraïners troffen nog nooit een Nederlandse tegenstander. PSV speelde in het verleden twaalf keer tegen clubs uit Oekraïne. Het won vier van die ontmoetingen, speelde drie keer gelijk en verloor vijf duels. PSV scoorde zelf twaalf keer in die wedstrijden en moest zestien tegentreffers incasseren. Van de vier overwinningen werd de helft geboekt in Oekraïne. In uitwedstrijden werd verder één keer gelijkgespeeld en drie keer verloren. Wint PSV ook donderdag in Odessa, dan heeft het evenvaak gewonnen als verloren van tegenstanders uit Oekraïne.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
30/07/2013 PSV - SV Zulte Waregem 2-0 Derde voorronde Champions League
07/08/2013 SV Zulte Waregem - PSV 0-3 Derde voorronde Champions League
20/08/2013 PSV - AC Milan 1-1 Play-offs Champions League
28/08/2013 AC Milan - PSV 3-0 Play-offs Champions League
19/09/2013 PSV - Ludogorets Razgrad 0-2 Europa League
Wat zijn jouw verwachtingen voor deze wedstrijd?Vanaf heden zal de redactie van VI.nl het voor bezoekers mogelijk maken op bepaalde berichten te reageren. Log in of maak hieronder een VI Account aan en praat mee!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.