PSV wacht Russische topper met ambitieuze sponsor

Reacties

De Europa League is een schrale troost voor Zenit Sint-Petersburg, dat graag wil toetreden tot de Europese elite. PSV treft de Russen in de zestiende finale. Een portret.

PSV wacht Russische topper met ambitieuze sponsor

PSV, dat het Europa League-vervolg op 19 februari begint met een thuiswedstrijd, kan te rade gaan bij Dick Advocaat. De Hagenaar was immers niet alleen werkzaam in Eindhoven maar ook in Sint-Petersburg. Sterker nog, bij de Russische club denken ze nog met genoegen terug aan Advocaat. Onder zijn leiding werd de Moskouse hegemonie doorbroken én de succesvolle stap gemaakt naar Europa, met de UEFA Cup en de Europese Super Cup in 2008 als tastbaar resultaat.

Recordaankopen
In december 2009 kwam Luciano Spalletti aan het roer te staan bij Zenit. De Italiaan verdween ruim vier jaar later van het toneel. Ondanks de nodige investeringen (met Axel Witsel en Hulk voor veertig miljoen euro per stuk als recordaankopen) bleef een volgende stap in Europa achterwege.

Diens opvolger André Villas-Boas (foto) kende in de Russische Premier League een vliegende start met een recordaantal zeges op rij. De onbedreigde koppositie – zeven punten voor op nummer twee CSKA Moskou – is het mooie resultaat in eigen land.

Schoonmaak
Maar in de Champions League moest Zenit zijn meerdere erkennen in Bayer Leverkusen en AS Monaco en dus was het vervolg in de Europa League een schrale troost. 'Ons doel is om tot de beste tien clubs in Europa te horen', zei Villas-Boas in oktober. 'Daarvoor moeten we de kwartfinale bereiken. Dat zou een groot succes zijn. Die doelstelling heeft Gazprom mij ook meegegeven.'

Voor de clubleiding – lees hoofdsponsor én CL-partner Gazprom – was de uitschakeling dan ook een teleurstelling die een reden lijkt de duurbetaalde profs de wacht aan te zeggen. Hulk, Axel Witsel, Ezequiel Garay en Javi García heten de voornaamste kandidaten slachtoffer te worden van een schoonmaak.

FC Twente legde met een 3-0 zege de basis voor de uitschakeling van Zenit
FC Twente legde met een 3-0 zege de basis voor de uitschakeling van Zenit

Voorbeeld FC Twente
Zenit speelde drie keer in Europees verband tegen een Nederlandse club. Met veel genoegen kijkt de Russische club niet terug op die ontmoetingen. Vier jaar na de eerste kennismaking in 2007 – AZ speelde in Sint-Petersburg 1-1 gelijk – blokkeerde FC Twente de weg naar de kwartfinales van de Europa League. Ook toen was Zenit met een derde plaats in de groepsfase van de Champions League veroordeeld tot het tweede Europese toernooi.

Extra wapen
Zenit Sint-Petersburg kan ook bogen op een ander wapen. In februari daalt het kwik tot gemiddeld zeven graden onder nul. Ook daar zal PSV zich dus tegen moeten wapenen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.